BRICO FRIDAY: Idag får du 5% rabatt på alla varor* med koden "BRICONOV21"! * gäller ej Tretford produkter
Expertråd
08-121 114 49
mån-fre: 9.00-17.30

Golvbeläggningar för husdjurshem

Tuesday, October 27, 2020

Om du delar ditt hem med ett djur kan du fråga dig själv om din älskling trivs med din golvbeläggning. Olika husdjur har helt enkelt olika vanor och behov. I veckans blogginlägg berättar vi om fördelarna och nackdelarna med olika golvbeläggningar när det gäller husdjur.

golvbeläggningar för djur

 

Det finns ingen enda rätt golvbeläggning för hund- och kattägare. De fyrbenta vännerna visar dock olika beteendemönster i vardagen, vilket kan göra din sökning efter rätt golv mycket lättare. Faktum är att golv för hundar, katter och kaniner bör vara så halksäkra och reptåliga som möjligt. Hala golv gör att djuret lätt orsakar skador på din egendom. Vårt bästa tips är att  välja ett golv med användningsklass 23 eller högre, eftersom de är lämpliga för aktivt privat bruk. Dessutom bör golvbeläggningen tåla vatten, den ska vara lätt att sköta och helst luktavvisande. Buller är ett annat problem som ägare av stora hundar i en lägenhet särskilt känner till och som kan minskas eller till och med undvikas med ett lämpligt golv.

För- och nackdelar med olika golvbeläggningar:

Korkgolv och textilplattor

Korkgolv och textilplattor är väldigt mjuka och tysta beläggningar för hushåll med djur. Nackdelarna med dessa golv är bristen på motståndskraft mot fukt, vilket kan vara ett problem för unga, orena, sjuka och äldre djur. Djurhår och smuts fastnar lätt i textilplattor och rengöringen är ingen barnlek. I princip är det också mycket tidskrävande att rengöra korkgolv, vi rekommenderar att använda specialgjorda putsmedel och att undvika användning av skor inomhus. Korkgolv är också väldigt känsligt för repor och skråmor, så det är viktigt att hålla djurens naglar korta.

Kakel och stengolv

Fördelarna med hårda golvbeläggningar som sten, keramik, marmor och skiffer är uppenbara: de kan rengöras snabbt och enkelt och de är mycket tåligare mot repor än många andra beläggningar. Dessa ytor är kalla och släta, vilket hundar, katter och andra pälsvänner ofta upplever som obekvämt. En annan nackdel med dessa är att de ofta kan vara ganska hala, vilket gör det lätt för både djur och människor att slinta och skada sig. Kakel och stengolv är ganska högljudda beläggningar och djurens klor är tydligt hörbara på den hårda ytan.

Parkett och laminat som golvbeläggningar

 

golvbeläggningar för djur

I grund och botten är äkta träparkett en mycket robust golvbeläggning som är varm under fötterna och som med rätt vård kommer att hållas i gott skick många år framöver. Du bör dock ta i hänsyn ditt husdjurs vanor när du väljer det perfekta parkettgolvet. De fyrbenta vännerna kan snabbt glida på en slät, lackförsedd parkett och eventuella repor är snabbt synliga och svåra att reparera. Ett oljat perkettgolv erbjuder å andra sidan mer stöd då djuren springer och rör på sig. Nackdelen med oljad parkett är dess känslighet mot fukt, särskilt när det kommer till ekgolv, eftersom garvsyran i ek reagerar med urin och bildar fula svarta fläckar. Dessa fläckar är extremt svåra att få bort och i flesta fall måste hela golvet bytas ut.

Däremot är laminatgolv försedda med ett ytskikt av melaminharts antibakteriella och fukttåliga. För husdjursägare innebär detta att urinfläckarna inte är ett stort problem och att golvet är superlätt att rengöra. Det blir svårt när fukten tränger in i laminatplankorna och golvet sväller. Ofta är det bara en komplett ersättning av den skadade plankan som hjälper. Laminatgolv går bra att använda i samband med golvvärme (varmvatten), vilket gör det till ett optimalt och skönt underlag för din hund eller katt. En annan fördel med laminatgolv är att de ofta har en räfflad eller borstad yta, som både hindrar djuret från att slinta och gömmer repor. När  djuren går på laminatet kan det uppstå ljud som upplevs väldigt störande.

Vinyl, PVC och linoleum

Elastiska golvbeläggningar har många fördelar när det kommer till hushåll med djur. Den gummiliknande ytan ger husdjuret ett stabilt grepp och är optimalt skyddat mot fläckar och repor. Dessutom absorberar dessa golv ljud, vilket garanterar dig mer avkoppling och lugn i vardagen. Vinylgolv, PVC-golv och linoleum är mycket motståndskraftiga och varma mot fötter och tassar. Dessutom går fläckar som urin lätt att torka bort utan att de lämnar några synliga skador på golvet. Enkel rengöring är pricken över i:et för dessa beläggningar. Den enda nackdelen som bör noteras är att det är svårt att fixa allvarliga repor eller stora bitmärken på dessa golv.  

Våra slutsatser

Innan du börjar leta efterlämpliga golvbeläggningar för dig och ditt husdjur, bör du analysera beteendet hos din fyrbenta vän. Minns också att tänka på  omständigheterna i rummet och ta dem i hänsyn när du fattar ditt beslut. Dessa frågor hjälper dig att bestämma de belastningar som det nya golvet kan exponeras för. Svaren stödjer dig i valet av ditt nya perfekta golv för dig och din fluffiga kompis. 

Tillbaka till inlägg