REA: Spara upp till 70% i många kategorier nu!

Close icon

Fiskbensgolv – ett stilrent, trendigt och högkvalitativt val!

onsdag 22 maj 2024

Ett vardagsrum med fiskbensgolv. Två sammetsfåtöljer står framför bordet. På bordet står två vaser som matchar stolarnas färger.

Fiskbensgolv är för närvarande mycket populära inom heminredning, och anledningen till detta ligger i deras tidlöst eleganta utseende. Tidigare gjordes fiskbensgolv främst av parkett eller trä, men idag erbjuder tillverkarna även laminat- och vinylgolv med detta stiliga mönster. Vinyl- och laminatgolv skapar samma lyxiga effekt, men ofta till ett mer förmånligt pris.

Men varför är fiskbensgolv så populära? Charmen ligger i deras tidlösa och eleganta utseende, som ger värme och karaktär till utrymmet. Fiskbensmönstret skapar visuellt intresse och en välkomnande atmosfär som passar ett brett utbud av inredningsstilar. Dessutom har fiskbensgolv en förstorande effekt och kan få små utrymmen att se rymligare ut. I det här blogginlägget dyker vi in i fiskbensgolvens värld och berättar varför de är så populära, vilka inredningsstilar dessa trendiga mönstret passar bäst och vilka alternativ det finns till klassisk fiskbensparkett.

Olika fiskbensparketter.

Fiskbensgolv – en gammal trend som äntligen kommit tillbaka

Under de senaste månaderna har fiskbensgolv fått mycket uppmärksamhet i inredningstidningar och på sociala medier tack vare deras otroliga utseende som fångar blickar och hjärtan i heminredningsvärlden. Golvlösningar har blivit en central del av heminredning, och fiskbensgolvet har dykt upp som ett av de mest intressanta alternativen. Men varför har fiskbensgolv fått ett så starkt fäste på inredningsmarknaden, och varifrån kommer egentligen denna entusiasm kring det klassiska mönstret?

I sin ursprungliga form är fiskbensgolv alltid gjorda av parkett. Det sticker tydligt ut från klassiska breda plankgolv, då fiskbensparkett består av små parkettstavar som läggs i sicksackmönster i en vinkel på 90 grader mot varandra. Arrangemanget av stavarna liknar formen på fiskben, vilket är där fiskbensmönstret får sitt namn ifrån. Att installera äkta fiskbensparkett är dock inte helt enkelt, eftersom det kräver precision och professionalism. Installationen utförs vanligtvis av en professionell golvmontör, vilket säkerställer att det dyra trägolvet når sin fulla potential och förblir slittåligt.

Varför är fiskbensmönstret så populärt igen?

Det finns ingen entydig orsak till fiskbensgolvens växande popularitet. Inredningsarkitekter bestämmer inte nästa trend; det är snarare samhället som skapar dem. Under de senaste åren har vi sett återkomsten av fiskbensgolv, särskilt på Instagram och Pinterest. Denna tidlösa klassiker har återfunnit sin plats inom heminredningen, och vi tror inte heller att fiskbensgolv kommer att gå ur mode under de kommande decennierna. Intressant nog hittas fiskbensgolv ofta i äldre lägenheter med höga väggar, stora fönster och vackra takdetaljer. Detta indikerar att traditionella element återvänder till mode i kombination med moderna trender, vilket skapar en unik och tidlös estetik i heminredningen.

Ett rum med fiskbensvinyl i ekimitation. Runt träborden står bruna läderstolar. Det ligger färgglada söta prydnadskuddar i soffan. En del av väggen är tegel och resten är träpanel.
Ter Hürne Classic Choice PerForm "C08a Ek Canberra" imponerar med sitt rustika utseende och sin otroliga hållbarhet.

Dessa fiskbensmönstrade golv hittas framför allt i magnifika byggnader, såsom villor, egnahemshus och höghuslägenheter i storstäder, och de har oundvikligen effekten att tillföra värdighet och karaktär till ett utrymme. Med fiskbensgolvets popularitet har även utbudet av golvmaterial gått in i en mer modern era, vilket innebär att det finns fler alternativ än bara ekparkett- och trägolv tillgängliga. Det vintage-inspirerade utseendet på fiskbensgolv gör dem till ett populärt val för en mängd olika inredningsstilar, och de passar både rustikt eleganta utrymmen och minimalistiska moderna interiörer. Den tidlösa elegansen hos ett fiskbensgolv kan förvandla även ett enkelt rum till en stilfullt utformad plats som utstrålar värme och karaktär. I minimalistisk och modern inredningsstil, där färgerna är återhållsamma och linjerna tydliga, tillför fiskbensgolvet en touch av mysig personlighet och värme till utrymmet.

De nordiska länderna har länge varit vägledande inom inredningsvärlden, och danska designklassiker är i dagens läge populärare än någonsin förut. Många möbler är designade med den nordiska livsstilen i åtanke, och skandinavisk minimalism och funktionalitet har inspirerat människor runt om i världen. Den skandinaviska livsstilen, oavsett om det är fråga om hygge, japandi eller klassisk skandistil, har etablerat sig i våra hem och inspirerar oss i våra inredningsval. Fiskbensgolvets utseende passar perfekt ihop med den skandinaviska livsstilen, då dess tidlösa stil och naturliga charm går hand i hand med nordiska inredningsprinciper. Därför är fiskbensgolv det rätta valet för dig som vill tillföra en touch av nordisk atmosfär och elegans till ditt hem.

En närbild av en ljus fiskbensparkett.
Letar du efter ett parkettgolv som sticker ut ur mängden? I så fall kan ter Hürne Herringbone Collection- samlingens "Ek Fünen Fischgrät" vara det perfekta valet för dig!

Franska fiskbensgolv

Den franska inredningsstilen är känd över hela världen för sin tidlöst sofistikerade elegans, och ett av dess kännetecken är fiskbensmönstrade golv. Fiskbensgolv, eller "parquet à chevrons" på franska, är en central och viktig del av inredningen i många traditionella franska hem.

Frankrikes raffinerade estetik återspeglas i fiskbensmönstrens symmetri och precision. Detta klassiska mönster ger omedelbart utrymmet ett värdigt och elegant utseende. Oavsett om det är en gammal herrgård i centrala Paris eller en charmig bondgård på den franska landsbygden, är fiskbensgolv en del av Frankrikes rika historia av kultur och tradition.

Franska fiskbensgolv är ofta tillverkade av kvalitativ ek eller bok och är noggrant bearbetade för att behålla sin skönhet och hållbarhet i årtionden. Noggrant hantverk och högkvalitativa material gör franska fiskbensgolv till ett populärt val för både klassisk och modern inredning.

Idag har även franska fiskbensgolv fått moderna varianter som ger dekoratörer ännu mer valfrihet och flexibilitet. Laminat-, vinyl- och PVC-fiskbensgolv är billigare än trägolv, men ofta också mer hållbara. Tack vare den moderna tryckprocessen bevarar de fiskbensmönstrets charm och eleganta utseende på ett oklanderligt sätt.

Men franska fiskbensgolv skiljer sig något från de klassiska versionerna. I dessa golvbeläggningar är parkettstavarna fasade i 45 eller 60 graders vinkel i båda ändorna. Stavarna är placerade direkt bredvid varandra och slutresultatet är ett sicksackmönster med raka, avgränsande linjer. Utseendet på det snygga franska fiskbensgolvet är unikt, då det bildas en tydlig fog mellan de enskilda parkettstavarna. Oavsett om du väljer ett traditionellt trägolv eller ett mer modernt alternativ är det franska fiskbensgolvet alltid ett elegant val som skapar en lyxig och värdefull atmosfär i utrymmet. Fiskbensmönstret uppfyller inte bara interiörens estetiska krav utan berättar också historien om den franska kulturens rikedom och stil. Genom att välja det franska fiskbensmönstret får du ett vackert och hållbart golv för ditt hem som kommer att glädja dina ögon och sinne i många år framöver.

Ett sovrum med franskt fiskbensgolv.
De noggrant avfasade kanterna på plankorna får franska fiskbensmönstret att sticka ut.

Alternativ till fiskbensparkett

När man talar om fiskbensgolv är det vanligt att man bara tänker på parkett. Det här mönstret passar perfekt för parkettgolvets unika karaktär, och golvet får sitt speciella utseende beroende på träslag, stavarnas storlek och ytbehandlingen. Parkett är dock känt för att vara ett ganska dyrt och känsligt golvmaterial, och installationen kräver vanligtvis hjälp av en professionell golvmontör, vilket kan öka kostnaderna ytterligare.

Som tur är finns det alternativ på marknaden för den som vill ha ett golv med fiskbensmönster till ett lägre pris eller som vill ha ett mer lättskött alternativ, till exempel för en hyreslägenhet. Hybridträgolv, PVC-golv och vinylgolv har blivit populära i sådana här situationer. Hybridgolv kombinerar de bästa egenskaperna hos trä och plast och erbjuder hållbarhet och enkel skötsel till ett förmånligt pris. Vinylgolv, å andra sidan, erbjuder ett brett urval av olika alternativ med fiskbensmönster, som imiterar träets utseende och struktur, samtidigt som de är mer hållbara, lättare att sköta och mer prisvärda.

Med dessa alternativ kan du få ett fiskbensgolv utan ett stort ekonomiskt åtagande eller installationsbesvär. De är ett utmärkt alternativ för den som uppskattar både stil och praktik och som vill ha ett mysigt och attraktivt utseende i sitt hem utan stora investeringar. Dessutom erbjuder dessa alternativ flexibilitet, eftersom de ofta kan installeras direkt ovanpå det befintliga golvet, vilket sparar tid och pengar i renoveringsprojektet.

Olika vinylgolv med fiskbensmönster.

Ter Hürne Flemish Heritage Collection: Fiskbensparkett för alla smaker

Om du älskar traditionella och eleganta parkettgolv men samtidigt vill tillföra en touch av modern atmosfär till interiören kan ter Hürne Flemish Heritage Collection vara det perfekta alternativet för dig. Denna kollektion erbjuder ett brett urval av fiskbensmönstrade parketter som passar alla stilar och behov. Urvalet inkluderar allt från kalkade ljusgråa versioner till mörka och mystiska bruna toner.

Dessa borstade, målade, oljade och mattlackerade fiskbensparketter är alla trelagrade, vilket gör dem lättare, stabilare och mer hållbara än andra parketter. För den som gillar en återhållsam nordisk inredning rekommenderar vi det ljusaste alternativet i kollektionen: "Ek Sandgrå M08". Modiga inredare kan bekanta sig med kollektionens mörkbruna variant "Ek Rödbrun M06", som imponerar med sitt lyxiga utseende och sin mystiskt mättade färgton.

Ekparketterna i ter Hürne Flemish Heritage Collection är inte bara snygga utan också mycket slitstarka. Tillverkarens 30-åriga garanti (för hemmabruk) visar att dessa fiskbensmönstrade golv är av riktigt hög kvalitet och hållbara. Parkettplankorna är tillverkade av högkvalitativ ek, vilket gör dem mycket hållbara. Det översta lagret på golven, eller det så kallade "slitlagret", är gjort av hårt trä, vilket gör att du kan slipa plankorna upp till två gånger under deras livslängd. Genom att köpa ter Hürne parkettgolv kan du vara säker på att du får en ekologisk och giftfri golvbeläggning. Den välkända golvtillverkaren har tilldelats tyska eco-INSTITUT märket, vilket bevisar att ter Hürnes golvbeläggningar inte är skadliga för naturen eller konsumenterna. Deras produkter går också regelbundet igenom en noggrann kvalitetskontrollprocess.

En av de bästa aspekterna i Ter Hürne Flemish Heritage Collection är att golven kan läggas på vattenburen golvvärme. På så sätt kan du njuta av ett vackert parkettgolv samtidigt som dina fötter hålls varma året runt. Flemish Heritage-parketterna är också lätta att installera tack vare det patenterade CLICKitEASY-systemet. Tack vare det praktiska klicksystemet kan alla gör-det-själv-entusiaster enkelt klicka ihop plankorna på nolltid.

Många rum med fiskbensparkett.

Vinylgolv med fiskbensmönster: ett prisvärt och hållbart alternativ

Vinylgolv med fiskbensmönster har blivit mycket populära i många hem under de senaste åren. Detta eleganta alternativ kombinerar ett traditionellt mönster med ett modernt material och erbjuder både en elegant estetik och hållbarhet för alla utrymmen.

En av de största fördelarna med vinylgolv är deras mångsidighet. De lämpar sig för nästan alla användningsområden från kök och badrum till affärslokaler och skolar. Vinylgolv är mycket motståndskraftiga mot fukt, repor och slitage, vilket gör dem till ett idealiskt val för dem som vill ha ett golv som behåller sin skönhet i tiotals år framöver.

Vinylgolv med fiskbensmönster skapar en elegant och tidlös atmosfär i rum som rum. De finns tillgängliga i ett brett urval av olika färger och nyanser så att alla kan hitta ett alternativ som passar deras smak och interiör. Oavsett om du letar efter en ljus och modern golvbeläggning eller en mörk och mystisk variant, ger vinylgolv med fiskbensmönster personlighet och karaktär till utrymmet.

Vinylgolv är också enkla att installera och ta hand om. De är lätta och flexibla, vilket gör installationen till en barnlek. Vinylgolv kan även fås med modernt klicksystem, vilket gör läggningen ännu lättare.   Dessutom är de lätta att hålla rena och tål alla normala vardagsutmaningar, som husdjursklor och härjande ungar. Detta gör dem till ett idealiskt val för familjer med barn och alla som uppskattar enkelt underhåll och praktiska golvlösningar. Sammanfattningsvis erbjuder vinylgolv med fiskbensmönster en elegant och hållbar lösning för ditt hems golv. Deras mångsidighet, enkla installationsprocess och funktionalitet gör dem till ett attraktivt alternativ för alla som vill uppdatera sitt hems utseende på ett stilfullt och problemfritt sätt.

Ett sovrum med mörkbrunt limmat vinylgolv med fiskbensmönster. Rummet har en mörkbrun lädersäng och en matchande stol och pall. Det finns en kamin i högra hörnet, man ser träd från fönstret.
Project Floors Chevron/55 "PW 3130/FP" övertygar med sin klassiska skönhet och otroliga hållbarhet. Dessa limmade vinylgolv är också lämpliga för kommersiellt bruk.

Laminatgolv med fiskbensmönster: ett brett utbud av realistiska träimitationer

Laminatgolv har vuxit i popularitet och lockar många husägare med sina unika egenskaper och fördelar. En av de mest anmärkningsvärda fördelarna med laminatgolv är deras eleganta utseende som kan efterlikna trä och fiskbensparkett utan den höga kostnaden. Genom avancerad tryckteknik kan laminatgolv återskapa realistiska trä- och fiskbensmönster som ger en känsla av lyx till alla rum.

Dessutom är laminatgolv mycket hållbara och tåliga, vilket gör dem till ett utmärkt val för områden med hög trafik, såsom hallar och vardagsrum. De är motståndskraftiga mot repor, fläckar och slitage, vilket gör dem till ett långsiktigt investeringsalternativ för hemmets varje rum.

Förutom deras estetiska och fysiska fördelar är laminatgolv också enkla att installera och kräver minimalt underhåll. Många laminatgolv kommer med integrerat klicksystem som gör det möjligt för hemägare att enkelt installera dem utan behov av lim, professionella golvmontörer eller specialverktyg. Dessutom är de lätta att rengöra och behåller sin glans och skönhet med enkla rengöringsrutiner.

Laminatgolv erbjuder också en mängd olika mönster, färger och toner för att passa olika inredningsstilar och personliga preferenser. Oavsett om du föredrar ett ljust och skandinaviskt utseende eller ett mörkare och mer traditionellt utseende finns det garanterat ett laminatgolv med fiskbensmönster som passar just din smak och stil. Sammanfattningsvis erbjuder laminatgolv en kombination av skönhet, hållbarhet och enkelhet som gör dem till ett attraktivt val för husägare som söker efter ett prisvärt och praktiskt golvmaterial för sina hem. Med deras mångsidighet och eleganta utseende är laminatgolv ett utmärkt sätt att förbättra både utseendet och funktionaliteten i ditt hem.

En närbild av ett grått laminatgolv med fiskbensmönster.
Visste du att det även finns laminatgolv med fiskbensmönster? På bilden ser du ter Hürne Herringbone Edition "Ek Atelier Fiskbensmönster".

Slutsats

Som vi har konstaterat, skapar ett golv med fiskbensmönster en elegant och tidlös atmosfär som utstrålar klassisk elegans. Fiskbensmönstrade golv är det perfekta valet för dig som vill kombinera traditionell skönhet med modern funktionalitet. Fiskbensgolvets unika utseende är också ett utmärkt sätt att tillföra lite personlighet till en annars neutral inredning.

När vi väljer en ny golvbeläggning bör vi också ta hänsyn till vår personliga budget och olika förutsättningarna i våra hem. Lyckligtvis finns det ett brett utbud av alternativ på marknaden för att passa olika budgetar och livssituationer. Traditionella parketter och trägolv är alltid pålitliga val som ger ditt hem värme och karaktär. Vinylgolv är ett hållbart och lättskött alternativ för dem som letar efter ett mer prisvärt alternativ. Laminatgolv kombinerar ett stilrent utseende med hållbarhet till ett överkomligt pris. Oavsett vad du väljer, skapar det fiskbensmönstrade golvet en vacker och mysig miljö i ditt hem. Dess tidlösa utseende ger dig möjlighet att skapa en unik och personlig inredning som återspeglar din personliga stil.

Oavsett om du väljer ett traditionellt trägolv eller ett modernt vinylgolv kan du vara säker på att ett golv med fiskbensmönster alltid är ett stilrent val som håller länge och ser snyggt ut under många år framöver.

Ett sovrum med beige färgat fiskbensgolv. Sängen har vita lakan och rutiga prydnadskuddar på sig. Det finns två moderna tavlor ovanför sängen. Från fönstret kan du se siluetten av en storstad.
Nature2Floor Elegance Herringbone Click "Ek Natur" är det perfekta valet för dig som letar efter ett klassiskt vackert vinyl klickgolv med fiskbensmönster. Detta golv har även integrerad stegljudsisolering.

Köp dina nya fiskbensgolv idag i BRICOFLORs nätbutik!

Om du inte längre kan motstå fiskbensgolvens otroliga utseende har vi perfekta nyheter för dig! Från BRICOFLORs nätbutik kan du enkelt välja din favorit bland flera olika modeller, färger och mönster. Förverkliga din personliga inredningsdröm och förnya ditt hems golvbeläggningar redan idag!

Med bara några få klickar kan du hitta dina nya renoveringsprodukter som kommer att levereras till din dörr så snabbt som möjligt. Om du vill ha en mer exakt bild av hur din valda vara egentligen ser ut, kan du använda vår provtjänst. När du har fattat ditt beslut kommer du att dra nytta av vår bästa prisgaranti när du beställer. Om du planerar större byggprojekt kan du begära ett individuellt erbjudande. Vår personal hjälper dig gärna med allt från att välja produkt till leveransfrågor. Beställ dina nya golv med fiskbensmönster redan idag! Vi ser fram emot att höra från dig!

Vi hoppas att vårt blogginlägg lärde dig något nytt om golv med fiskbensmönster. Varma hälsningar från BRICOFLORs vägg- och golvexperter!

Tillbaka till inlägg