REA: Spara upp till 70% i många kategorier nu!

Close icon

Retro- och vintagegolv– skapa en nostalgisk atmosfär

Ett blått retrogolv med rosa och lila lyktor på.

Vill du ge ditt hem en touch av nostalgi eller charm från svunna årtionden? Vintage- och retrostil är några av årets hetaste trender, och med god anledning. Nostalgisk inredning ger oss möjligheten att återvända till tidigare årtionden och njuta av deras unika skönhet och charm.

Olika golvbeläggningar kan ge ditt hem den perfekta vintagekänslan. Vintageinredning, såsom antika gamla trägolv, blekta tapeter och slitna möbler, hyllar åldrandets skönhet. De skapar en autentisk och varm atmosfär där historien känns närvarande.

Retrogolv tar fram gamla mönster och stilar på nytt, ofta med en modern twist. De hämtar inspiration från mitten av 1900-talet och innehåller bekanta mönster och färger som en gång i tiden var populära. Retrogolv är ofta färgglada och lekfulla, vilket ger rummet liv och energi. De passar särskilt bra för dem som vill kombinera nostalgiska element med modern inredning. I detta blogginlägg dyker vi ner i världen av vintage- och retroinspirerade golvbeläggningar. Vi berättar också hur dessa två stilar skiljer sig från varandra och hjälper dig att hitta den perfekta golvbeläggningen för din smak!

Olika retrotapeter.

Vad är skillnaden mellan retro- och vintagegolv?

I inredningsvärlden stöter vi ofta på termerna "retro" och "vintage". Det finns både retrogolv och vintageinspirerade golvbeläggningar, men betyder de inte samma sak? Egentligen inte, eftersom "retro" och "vintage" är olika begrepp även i tapet- och golvbeläggningsvärlden. Vintage handlar om "gammaldags" mönster och strukturer – till exempel åldrat trä, blekta tapeter eller slitna möbler. Dessa element strävar efter att skapa intrycket av patina och den skönhet som kommer med åren.

Retrogolv presenterar å andra sidan mönster och stilar som var populära förr i tiden och ger dem nytt liv, ofta med en modern twist. Retrogolv kan innehålla element från olika årtionden och till och med århundraden, men de hämtar typiskt inspiration från senare tider, särskilt från mitten av 1900-talet och framåt. Retroinspirerade golv kan vara färgglada och lekfulla, vilket ger rummet liv och energi, och de passar särskilt bra ihop med modern inredning.

Även om både retro- och vintageinspirerade golv tilltalar med sin nostalgiska känsla, är deras skillnad tydlig. Vintagegolv hyllar åldrandets skönhet, medan retrogolv tar fram gamla mönster och stilar på nytt, ofta som uppdaterade och moderniserade varianter. Äkta antika möbler benämns ofta som "vintage", medan "retro" kan beskriva mönster och stilar från 1900-talet och framåt. Båda stilarna erbjuder ett unikt sätt att skapa en atmosfär av förgångna tider i ditt hem, men ur lite olika perspektiv och inspirerade av olika tidsperioder.

Ett vardagsrum med ett slitet vintagegolv. Det ligger en vit filt på den stora soffan. Det ligger en hög med böcker och tidningar under sidobordet. Det finns en liten bordslampa på bordet.
Friends by ter Hürne "Pinie Maike" | Integrerad stegljudsisolering är ett perfekt exempel på ett vintageinspirerat golv.

Retrogolv – uttryck din personliga stil

Retroinspireradegolv ger hemmet en speciell atmosfär som tar oss tillbaka till förgångna tider. De är inte bara ett praktiskt val utan också ett elegant sätt att uttrycka personlighet och skapa en trivsam miljö. Idag finns det ett brett utbud av retroinspirerade golvalternativ på marknaden som passar olika inredningsstilar och behov.

Retroinspirerade golv är inte bara en inredningsdetalj utan berättar också historiska berättelser och väcker minnen. De erbjuder en möjlighet att visa ens personlighet och inredningsstil på ett sätt som är både nostalgiskt och tidlöst. Även om trender kommer och går, behåller retrogolv sin dragningskraft och fortsätter att leva vidare som en återupptäckbar skatt.

Keramiska plattor och kakel – autentisk retrokänsla och vackra mönster

Klassisk retrostil från jugendperioden återfinns ofta i keramiska kakel. Både vägg- och golvkakel ser mycket lyxiga ut och passar särskilt bra i eleganta rumskoncept. På grund av deras hållbarhet och robusthet finns retroplattor ofta även i hallar, där deras skönhet och hållbarhet kommer till sin rätta.

Många jugendvillor välkomnar gäster med ett imponerande kakelmönster som omedelbart skapar en elegant och nostalgisk känsla. Ett stenbelagt retro-golv ger rummet en sofistikerad charm från gångna tider. Keramiska kakel bränns i ugnar och målas och glaseras ofta för hand, vilket ökar deras unika och lyxiga känsla. Detta gör keramiska retro-golv till ett idealiskt val särskilt för lantliga inredningsstilar som uppskattar traditionella och högkvalitativa material.

En hall med retrokakel. Bredvid en hög med färgglada keramiska plattor.
Spanska och marockanska keramiska kakel är mycket populära i vintage- och retroinredning.

Linoleumgolv som skapar en retroatmosfär

Linoleumgolv består nästan uteslutande av naturliga och snabbt förnybara råvaror som linolja, trämjöl och kalksten. Detta gör linoleum till ett miljövänligt val som passar för hållbart byggande och grönt boende. Även om linoleumgolv inte kommer med mycket komplicerade mönster, finns det många uppfriskande och roliga färgalternativ tillgängliga. Orange och gula linoleumgolv ger rummet en fantastisk retrokänsla som utstrålar charm från svunna årtionden. De klara och varma nyanserna passar särskilt bra in i retroinspirerade interiörer, vilket påminner om den glada och energiska atmosfären från 60- och 70-talen. Linoleumgolv är dessutom hållbara och lättskötta, vilket gör att de kombinerar nostalgisk stil med modern praktiskhet.

En hall med ett gult linoleumgolv. Under den blå bänken står ett par gula gummistövlar. I det högra hörnet finns en väska och ett paraply. En svart fåtölj i metall syns i bakgrunden.
Lägg till en gnutta färg i inredningen: Forbo Marmoleum Click "333251 Lemon Zest" (30 x 30 cm)

Vinylgolv med retromönster – modernt material, klassisk design

Vinylgolv med retromönster erbjuder en kombination av modernt material och klassisk design som är både praktiskt och estetiskt tilltalande. Äkta keramiska plattor kan vara relativt dyra och deras installation kan vara utmanande, vilket lett till att många väljer ett modernare alternativ. Ett mycket populärt alternativ är vinylgolv med retromönster, som imponerar med sitt flexibla och mångsidiga material.

Vinylgolv erbjuder flera olika installationsmetoder och produktfunktioner, vilket ökar deras praktiska användbarhet. Det finns vinylgolv tillgängliga med klicksystem, som självhäftande, i lösläggbar form och som limmade versioner, vilket möjliggör deras installation i olika rum och för olika behov. Vinyl klickgolv passar särskilt bra för gör-det-själv-entusiaster, eftersom det är lätt att installera utan professionell hjälp. Detta gör vinylgolv till ett attraktivt alternativ för dem som vill spara tid och pengar på installationskostnader och njuta av att utföra projektet själv.

Vinylgolvens värmeledningsförmåga, behagliga akustik, lättskötthet och höga hållbarhet gör dem till ett populärt golvbeläggningsval för många typer av rum, såsom kök, badrum, vardagsrum och till och med hallar. De erbjuder komfort och hållbarhet, vilket gör dem till ett utmärkt val för rum där golvet måste tåla mycket slitage och fukt. Vinylgolv är också mycket lättskötta, eftersom de enkelt kan rengöras genom att torka av dem med en fuktig trasa. Detta gör dem till ett idealiskt val för familjer med barn eller husdjur.

Olika vinylgolv i retrostil.

Retro-vinylgolv imponerar även med sin mångsidighet, eftersom de finns i många olika färger, mönster och stilar.Tillverkare lyckas ofta imitera strukturen och utseendet hos äkta keramiska plattor på ett mycket realistiskt sätt, vilket gör det möjligt att skapa en autentisk nostalgisk atmosfär utan höga kostnader eller installationsutmaningar. Detta gör retroinspirerade vinylgolv till ett utmärkt val för dem som vill ge sitt hem en touch av förgångna tiders charm och stil.

Dessutom är vinylgolv lätta att kombinera med olika inredningsstilar, vilket gör dem idealiska för både moderna och mer traditionella interiörer. Det breda utbudet av färger och mönster hos vinylgolv möjliggör skapandet av individuella och unika inredningslösningar. Du kan till exempel välja mellan geometriska mönster, träimitationer och traditionella keramiska kakel. Kom dock ihåg att det valda golvet bör passa hemmets atmosfär och inredning.

Sammanfattningsvis är vinylgolv med retromönster ett utmärkt val för dem som uppskattar både praktisk användning och skönhet. De erbjuder möjligheten att tillföra hemmet en nostalgisk känsla och elegans utan höga kostnader eller installationsutmaningar. Retroinspirerade vinylgolvens mångsidighet och praktiska egenskaper gör dem populära i både hushåll och offentliga utrymmen.

Ett vardagsrum med ett vinylgolv i retromönster. På den stora slitna läderfåtöljen ligger en kudde i antracitfärg. På golvet finns en vit hjortstaty, böcker och en högtalare. På den slitna kistan står en svart bordslampa och en dekorativ tavla.
Gerflor Senso Premium Easy "0917 Provence Blue" skapar en härlig retrokänsla i rum som rum.

Textilplattor i retrostil – njut av en mjuk och varm miljö

Textilplattor med retromönster ger rummet en mjuk och varm känsla som andas förgångna tiders charm. Dessa bekväma och eleganta plattor är ett perfekt val om du vill skapa en hemtrevlig och nostalgisk atmosfär. Textilplattor med retromönster erbjuder mångsidiga möjligheter att kombinera olika färger och mönster, vilket gör inredningen personlig och unik. De är också praktiska eftersom textilplattor är lättskötta, ljuddämpande och varma.

Textilplattornas enkla installation och utbytbarhet gör dem till ett utmärkt alternativ för både hem och kontor. De kan installeras utan lim, vilket gör det möjligt att flytta eller byta plattorna vid behov. Detta gör textilplattor särskilt praktiska i utrymmen där flexibilitet och enkelt underhåll är önskvärda faktorer. Dessutom känns textilplattornas mjuka yta härlig under fötterna, vilket ökar komforten och gör rummet trivsammare. Med retromönster kan du tillföra rummet en touch av förgångna tiders estetik och skapa en unik och stämningsfull inredning.

Ett vardagsrum med gröna och gråa textilplattor. Framför den bruna lädersoffan står ett bord med böcker och en kaffekopp. Genom dom stora fönstren syns en balkong och hustak.
Letar du efter en mjuk golvbeläggning som håller fötterna varma på vintern? Då är Interface Composure Edge "4274003 Olive/Seclusion" ett perfekt alternativ för dig!

Golvbeläggningar som utstrålar vintagekänsla

Vintageinspirerade golv skapar en unik och nostalgisk atmosfär som tar tankarna tillbaka till tidigare årtionden. Sådana golv är ofta präglade av tidspatina och kan ha naturligt slitage som berättar om deras långa historia. Färgerna är vanligtvis mjuka och dämpade, såsom varma bruna och grå nyanser som påminner om gamla villor.

Dessa golv kan ha vackra detaljer som fina mönster och slumpmässiga repor eller sprickor som vittnar om golvets ålder. Vintageinspirerade golv har också ofta en känsla av handgjorda material, vilket ökar deras autenticitet och karaktär. Helheten är harmonisk och tidspatinerad, vilket ger rummet en känsla av värme och lyx. Sådana golv berättar historier från gångna år och skapar en lugn och romantisk atmosfär.

Parkett för en vintageinspirerad inredning

Parkett är ett utmärkt val för vintageinspirerad inredning. Dessa golv ger rum som rum värme, elegans och tidlöshet. Vintageinspirerade parkettgolv är ofta gjorda av högkvalitativt trä, såsom ek, valnöt eller björk, och har en naturlig, tidspatinerad look. Träets vackra ådringar och naturliga färgnyanser skapar livlighet och berättar om golvets långa historia.

Många vintageparketter kommer med fiskbens- eller holländskt mönster, eftersom dessa var särskilt populära under tidigare årtionden. Dessa klassiska mönster ökar rummets lyxiga charm och väcker ett visuellt intresse. Vintageinspirerade parketter passar perfekt i både historiska byggnader och moderna hem där man vill skapa en klassisk atmosfär.

Vintageinspirerad parkett kan också ha avsiktliga märken av slitage och ojämnheter som ökar autenticiteten och framhäver träets naturliga skönhet. Färgurvalet innehåller ofta varma, jordnära färger som honungsbrunt, naturliga valnötsnyanser och rökiga grå toner som kompletterar rummets vintagekänsla.

Parkettgolvens ytbehandling har också stor betydelse. En mattlackerad eller oljevaxad parkett ökar den naturliga känslan och får golvet att kännas behagligt under fötterna. En sådan yta ser vacker ut och åldras värdigt, vilket bara förbättrar golvets utseende med tiden.

Ett vardagsrum med ett ljust parkettgolv. Runt det stora matbordet av trä står rottingstolar. I det högra hörnet finns en tegelkamin med en brinnande eld. Ljuset strömmar in genom fönstren.
Ter Hürne Contours Collection "Ek sandgrå P02" övertygar med sitt tidlöst charmiga holländska mönster.

Laminatgolv i vintagestil – otroligt realistiska träimitationer

Vintagegolv av laminat är ett utmärkt val när man vill skapa en traditionell och tidlöst elegant atmosfär i hemmet eller i andra utrymmen. Dagens avancerade teknologi möjliggör otroligt realistiska träimitationer som noggrant efterliknar utseendet, färgen och strukturen hos naturligt trä. Detta gör laminat till ett utmärkt val när man vill kombinera vintageestetik med praktiska och tekniska egenskaper.

Vintagegolv av laminat har ofta noggrant planerade detaljer som ser ut som handgjorda skåror, naturliga kvistar och lätt slitna ytor som påminner om gamla trägolv. Detta autentiska utseende ger rummet en unik och nostalgisk känsla. Färgerna varierar från varma honungsbruna och djupa nöttoner till ljusare gråa och kalkade nyanser, som alla passar in i en vintageinspirerad inredning.

Laminatgolv är också praktiska och hållbara, vilket gör dem till ett idealiskt val för utrymmen med mycket trafik. De är slitstarka, fläckresistenta och fuktbeständiga, vilket är särskilt användbart i kök, hallar och barnrum. Dessutom är laminat lätt att sköta, eftersom rengöringen inte kräver speciella produkter eller metoder.

En annan betydande fördel är den enkla installationen. De flesta laminatgolv är utformade för att enkelt installeras med ett klicksystem, vilket möjliggör snabb och smidig installation utan professionell hjälp. Detta gör laminat till ett kostnadseffektivt alternativ som ändå erbjuder ett lyxigt och autentiskt träutseende.

Ett sovrum med ett mörkbrunt laminatgolv. På den metalliska sängen ligger en vacker rosa filt. Från taket hänger en metallisk klädstång. På det vita nattduksbordet står en bordslampa, ett vattenglas, en karaff och dekorativa element. Under fönstret finns en vit vintage-inspirerad pall.
Forbo Enduro Click "69123 Chocolate Oak" skapar en härligt romantisk vintagekänsla i rum som rum.

Vintagegolv med fiskbensmönster – ett tidlöst alternativ

Vintagegolv med fiskbensmönster är ett tidlöst och lyxigt alternativ som ger rummet historisk charm och elegans. Fiskbensmönstret, som också är känt som ”herringbone”, är ett populärt klassiskt mönster som har behållit sin dragningskraft genom årtionden. Idag finns fiskbensmönstrade golvbeläggningar i olika material som parkett, laminat och vinyl, vilket erbjuder mångsidiga alternativ för olika utrymmen och budgetar. Parkett med fiskbensmönster är ett traditionellt och uppskattat val som utstrålar lyx och detaljerad charm. Träparkett ger rummet naturlig värme och en unik atmosfär, eftersom varje planka är annorlunda. Parkett passar särskilt bra i vardagsrum och andra utrymmen där dess skönhet kan komma till sin rätt. Fiskbensmönstret tillför visuellt intresse och dynamik, vilket skapar en sofistikerad och klassisk atmosfär.

Olika fiskbensparketter.

Laminat med fiskbensmönster är ett utmärkt alternativ som kombinerar träets utseende med laminatets praktiska fördelar. Laminat är ett slitstarkt och lättskött material som passar bra i utrymmen med hög trafikintensitet, som kök och hallar. Moderna laminatgolv är otroligt realistiska och efterliknar träets detaljer och struktur noggrant, samtidigt som de erbjuder mångsidiga färgval som kompletterar vintagestilen.

Vinyl med fiskbensmönster är ett mycket hållbart och fuktbeständigt alternativ som passar särskilt bra i badrum, kök och andra våta utrymmen. Vinyl är ett mjukt material som känns behagligt under fötterna, och dess lättskötthet gör det till ett bekymmersfritt val för hektiska hem. Dessutom finns vinyl i många olika nyanser och mönster som efterliknar traditionellt trä, samtidigt som det erbjuder en modern och praktisk lösning.

Alla dessa material ger möjlighet att föra in fiskbensmönstrets tidlösa elegans i hemmet, vare sig det handlar om traditionell parkett, praktiskt laminat eller hållbar vinyl. Vintagegolv med fiskbensmönster är ett mångsidigt och stilrent val som passar olika inredningsstilar och utrymmen, och som alltid leder till ett vackert och klassiskt slutresultat.

Ett sovrum med ett mörkbrunt vinylgolv med fiskbensmönster. Ovanför den stora lädersängen hänger två svarta taklampor. Framför läderfåtöljen står en elegant fotpall. Till höger finns en eldstad med en brasa som brinner.
Project Floors Chevron/55 "PW 3130/FP" övertygar med sitt klassiska fiskbensmönster och sina otroliga produktegenskaper.

Slutsats

När du väljer retro- eller vintagegolv är det viktigt att noga överväga vilken epok och stil som tilltalar dig mest. Tänk på vilka mönster, färger och former som är typiska för den epoken och välj ett golv som bäst återspeglar dessa egenskaper. De som uppskattar högkvalitativa och naturliga material kan föredra keramiska plattor och parkett, medan de som letar efter ett mer prisvärt men ändå imponerande alternativ kan välja vinyl- eller laminatgolv. Textilplattor skapar en varm atmosfär och känns underbara under fötterna, speciellt under vintern.

Vi hoppas att vårt blogginlägg har lärt dig något nytt om vintage- och retroinspirerade golvbeläggningar! Vänliga hälsningar från BRICOFLOR:s vägg- och golvexperter!

torsdag 20 juni 2024

Tillbaka till inlägg