Close icon

Att tapetsera med två olika tapeter: Mix & Match

tisdag 27 februari 2024

Ett rum med två blå tapeter. Ovanpå den vita pallen står en keramisk vas med en vit ros. Ovanpå stegen står en blå kopp med penslar på. Bredvid den gamla resväskan står en vit ängelstaty. En metallisk lampa hänger från taket.

Det finns tusentals material, stilar, varumärken, färger och trender på tapetmarknaden, så att välja rätt tapet kan verka som ett väldigt svårt och stort projekt. Kom dock ihåg att du är den enda som måste gilla inredningen i ditt hem. Var modig när du väljer nya tapeter och se till att produkterna du valt speglar din personlighet, så att ditt hus känns som ett hem. Lyssna med andra ord på dina egna instinkter och välj en tapet som du verkligen gillar.

Tapeter kan vara mycket mer än ett sätt att få in färg i inredningen, eftersom produkten du valt speglar vem du är som person och vilken känsla du vill att rummet eller utrymmet ska förmedla. Tapetens färg, stil och mönster har stor inverkan på atmosfären i hemmet, så överväg noga dina alternativ och fatta inte förhastade beslut. Att välja bara en tapet kan kännas väldigt svårt, men som tur är det inget problem att tapetsera med två olika tapeter.

Att kombinera två olika tapeter skapar en rolig och unik atmosfär i hemmet. Att använda två olika tapeter kan också få ett litet rum att se större ut, så det är också en praktisk lösning. Att kombinera tapeter är ett utmärkt sätt att separera två rum från varandra, till exempel i lägenheter med kombinerad matsal och vardagsrum.

Men vad ska du vara uppmärksam på när du tapetserar med två tapeter? I det här blogginlägget kommer vi att berätta allt du behöver veta om det.

Olika tapeter med och utan mönster.

Att kombinera två olika tapeter: Vad ska du vara uppmärksam på?

Tapeter kan kombineras på många olika sätt, så vi rekommenderar att börja med att analysera vilken typ av tapet du egentligen är ute efter. Vill du kombinera två mönstrade tapeter? Är enfärgade tapeter din grej? Eller kanske du vill kombinera en mönstrad tapet med en monokromatisk väggbeklädnad? Vilka tapeter passar bäst till fototapeter och digitala tryck? När du tapetserar med två olika tapeter är dina möjligheter nästan obegränsade.

Att välja en tapet som passar din smak och ditt utrymme

På grund av det breda urvalet kan det verka som ett omöjligt projekt att välja rätt väggbeklädnad. Vi rekommenderar att börja urvalsprocessen genom att överväga följande saker:

1. Vilken typ av tapet vill du ha? Tänk på dina egna behov och önskemål. Talar blommiga tapeter till dig? Är geometriska väggbeklädnader din grej? Älskar du den minimalistiska nordiska inredningsstilen? Eller kanske du vill liva upp dina väggar med roliga Art Deco tapeter?

2. Passar alla tapeter överallt? De flesta väggbeklädnader passar in i alla rum i hemmet, men fuktiga utrymmen ställer speciella krav på tapeten. Vinyl och non-woven tapeter är ett bra val för badrum och kök.

3. Vem sköter tapetseringen? Ska du tapetsera själv eller ska ett proffs sköta jobbet? Om du är nybörjare och tapetserar själv för första gången rekommenderar vi non-woventapeter med enkel mönsterpassning. Om du planerar att anlita ett proffs eller är en gör-det-själv-entusiast spelar tapetens mönsterpassning och material ingen roll.

4. Vilken färgs tapet är du ute efter? Brunt och beige symboliserar fred och säkerhet. Blåa tapeter har en lugnande effekt. Grönt är färgen för hopp och fred. Röda väggbeklädnader ger energi och spänning till interiören. Färger är ett effektivt verktyg när du vill skapa en viss atmosfär i rummet.

5. Hur stor är din budget? Högkvalitativa tapeter är dyrare än billiga versioner, men de håller också mycket längre. Tapeter av hög kvalitet håller i upp till 20 år, så årskostnaderna för dessa tapeter är inte särskilt höga.

6. Vilket rum ska du tapetsera? Tapeten i sovrummet ska vara lugn och harmonisk, eftersom både kropp och själ ska vila i detta rum. Kökstapeter ska vara vattentåliga och lätta att rengöra så att spill och stänk inte förstör väggbeklädnaden. Olika rum har olika krav på tapetens mönster, färg och material.

7. Vill du tapetsera bara en vägg eller hela rummet? Vi rekommenderar att inte tapetsera små utrymmen med färggranna mönstrade tapeter, eftersom det kan få rummet att se rörigt ut. Det är bättre att tapetsera en av väggarna i rummet med en mönstrad tapet och resten med en enfärgad väggbeklädnad.

8. Non-woventapeter eller papperstapeter? Vid upphängning av non-woventapeter appliceras klistret direkt på väggen. Att hänga papperstapeter är lite svårare, eftersom limmet måste appliceras på både tapeten och väggen.

9. Ska du beställa tapetprover? Beställ alltid tapetprover om möjligt. Tillverkarens produktbilder kan endast ge en begränsad uppfattning om produktens faktiska färg och mönster, vilket gör att tapeten du valt kan se väldigt annorlunda ut i verkligheten.

Ett vardagsrum med en blå och grön kakeltapet. Det finns en prydnadskudde ovanpå rottingstolen. Det finns dekorativa element på det lilla bordet. På andra sidan stolen står en kaktus i en rottingkruka. På väggen finns en rottinghylla med en ananasstaty, böcker och ett glasföremål.
Kakeltapeten 364851 A.S. Création Authentic Walls 2 går ton i ton med monokroma tapeten 377491 377491 Floral Impression Architects Paper.

Tapetsering med två olika tapeter – Ta hänsyn till rummets storlek och form

Enfärgade tapeter är ett mycket bra val för små rum och utrymmen där du vill skapa en fondvägg. Helst bör den kortare väggen i rummet väljas för detta, annars kommer mönstret att dominera rummet. Resten av väggarna kan täckas med vanliga tapeter.

Men även i stora rum kan det löna sig att kombinera en mönstrad tapet med en enfärgad tapet, eftersom den monokroma väggbeklädnaden kan kontrastera mönstret på ett mycket stilfullt sätt. Å andra sidan kan mycket enkla tapeter också få ett mönster som inte är så märkbart att skina lite starkare.

Tapetsera med två olika tapeter – att skapa en fondvägg

Om att tapetsera alla väggar med mönstrade tapeter är för mycket för dig kan du tapetsera endast en vägg med den valda tapeten och resten av väggarna med enfärgade väggbeklädnader. På så sätt ser du också till att dina väggar inte ser för röriga eller billiga ut.

Om du vill skapa en verkligt harmonisk atmosfär rekommenderar vi att du väljer en enfärgad väggbeklädnad, vars nyans också finns i din mönstrade tapet. Om du till exempel väljer en engelsk tapet med rosa blommor är rosa tapeter ett väldigt bra och säkert val. Den dominerande färgen på den mönstrade tapeten behöver inte nödvändigtvis vara samma färg som den monokromatiska väggbeklädnaden. Har din engelska tapet även gröna blad? I det här fallet passar gröna tapeter väldigt bra med den utvalda mönstrade tapeten. Genom att kombinera en lekfull blommig tapet med en mjuktonad färgad tapet skapar du en härligt vårlig och fräsch stämning i hela rummet. Romantiska blommönster kommer till sin rätta när de balanseras med en passande enfärgad tapet som framhäver det vackra mönstret hos den blommiga tapeten. Genom att välja en monokromatisk väggbeklädnad som lyfter fram detaljerna i tapeten kan du skapa en unik och magisk atmosfär i varje rum!

Genom att välja en enfärgad tapet som går ton-i-ton med detaljerna i den mönstrade tapeten kan du skapa en unik atmosfär i ditt hem. Detta är ett idealiskt alternativ om du till exempel har valt en vit eller till och med svart tapet med ett färgglatt mönster. Välj en av färgerna i mönstret och köp en enfärgad tapet i motsvarande nyans. På så sätt kan du skapa en spännande och unik atmosfär, utan att rummet ser hektiskt eller billigt ut.

Ett rum med en rosa monokrom tapet och en färgglad tapet med sicksackmönster, åtskilda av en vägglist. Det finns tre korgar under den moderna lampan. På höger sida en närbild på tapeten och två tulpaner.
Att tapetsera med två olika tapeter fungerar även utmärkt med en vägglist. Här ett exempel med tapeten 341235 Lars Contzen Artist Edition No. 1

Fototapeter är lite knepigare, för med dem bör du alltid följa följande regel: less is more. Vi rekommenderar att du tapetserar en eller kanske två väggar med fototapeten, och de andra väggarna med en enfärgad väggbeklädnad. I det här fallet rekommenderar vi att du matchar den monokroma tapeten med den dominerande färgen på fototapeten. Om fototapeten du väljer har en grön bakgrund och små svarta träd ska även den enfärgade tapeten vara grön. Ett annat bra alternativ är att kombinera fototapeter med neutraltonade tapeter i till exempel grått, vitt eller beige.

Med för iögonfallande, färgglada och stora mönster bör du se till att inredningen i rummet förblir minimalistisk. Dessutom bör överdriven dekoration och detaljerade möbler undvikas.

Ett litet tips: I många tapetkollektioner finns även monokroma alternativ som matchar nyanserna på mönstrade tapeterna. Detta kan göra ditt val mycket enklare!

Olika olivgröna, gula och vinröda tapeter.

Att tapetsera med två enfärgade tapeter – låt din kreativitet flöda

Att kombinera enfärgade tapeter är alltid en bra idé, men vi rekommenderar att du väljer två nyanser som kompletterar varandra. I stället för att välja två tapeter med matchande toner kan du välja två färger som fungerar bra tillsammans, till exempel blått och grått eller grönt och beige. När färger passar bra ihop kompletterar de också varandra och tävlar inte om din uppmärksamhet.

Komplementfärger har ofta liknande intensitet. När mättnaden eller intensiteten minskar blir nyansen gråare och slutligen, om färgmättnaden sjunker till noll, helt grå. När färgmättnaden ökar, ökar färgens intensitet på motsvarande sätt och gråheten minskar. Färgintensiteten har stor inverkan på vilka enfärgade tapeter som går ihop. En mycket intensiv, skrikande gul kommer till exempel inte att passa ihop med en pastelltonad tapet. Genom att kombinera färger med liknande intensitetsnivåer känns rummet noga genomtänkt och lyxigt.

För modiga dekoratörer och maximalister rekommenderar vi att leka med komplementfärger. komplementfärger är färgerna som finns på motsatta sidor av färghjulet. Till exempel gröna och röda färger, blå och orange samt lila och gula toner. Komplementfärger förstärker varandra och bidrar till att skapa största möjliga kontrast. Om det finns en vägg, ett föremål eller en detalj bredvid den tapetserade ytan som du vill framhäva lite mer rekommenderar vi att du använder komplementfärger. Det finns oändliga nyanser och en bra kontrasterande färgkombination skapas när färgerna framhäver varandra utan att utrymmet känns trångt eller hektiskt. Det tredje sättet att kombinera enfärgade tapeter är att välja två nyanser från samma färgkarta. Tapetsera till exempel en vägg med en koboltblå väggbeklädnad och resten av väggarna med blåa tapeter i en ljusare ton. Inredningsdesign ska inte tas på alltför stort allvar, vi rekommenderar att vara lekfull i design- och färgval i ditt hem. Att skapa den perfekta miljön är inte lika roligt som att blanda färger och framhäva din personlighet.

Tapetsering med två olika mönstrade tapeter – två olika tillvägagångssätt

För modiga dekoratörer rekommenderar vi att kombinera två olika mönstrade tapeter. Randiga och prickiga tapeter passar väldigt bra ihop, eftersom mönstren kompletterar varandra utan att konkurrera om uppmärksamheten. Vi rekommenderar dock att välja tapeter från samma färgskala, så att slutresultatet ser så stilrent och genomtänkt ut som möjligt. Lekfulla dekoratörer kan till exempel kombinera två blommiga tapeter.

Att kombinera två mönstrade tapeter är ett mycket svårt projekt, men om du lyckas blir slutresultatet magiskt och iögonfallande. För att undvika att skapa en estetiskt obehaglig röra, kräver detta projekt lite känslighet och designfärdigheter. Mönster kan inte bara slängas ihop, man måste försöka hålla någon form av enhetlighet.

Därför finns det två alternativ: du kan antingen fokusera på mönstret eller färgen. Om du fokuserar på mönstret rekommenderar vi att du väljer två tapeter med samma mönster i olika färger. Detta skapar ordning i interiören, men säkerställer samtidigt tillräcklig mångsidighet.

Om du vill fokusera på färg rekommenderar vi att du väljer två olika mönster med samma färg. Du kan till exempel kombinera ett större och ett mindre mönster med varandra, så länge båda produkterna kommer från samma färgskala. Även i denna situation bör du vara uppmärksam på färgintensiteten, eftersom detta skapar en mer naturlig, harmonisk och visuellt attraktiv helhetsbild.

Om din valda tapet har ett väldigt sort mönster rekommenderar vi att matcha den med en mer återhållsam väggbeklädnad. Stora blommiga mönster passar till exempel riktigt bra ihop med små geometriska mönster.

Ett annat bra tips är att välja två tapeter med samma stil eller tema. Tapetsera till exempel en vägg med en spännande djungeltapeter och de andra väggarna med en enkel bladtapet. Men även här måste man se till att färgerna matchar varandra. Hur skulle det låta med exempelvis två vackra art déco-tapeter som förtrollar med sina klassiska mönster och unika nyanser?

Vår rekommendation: Breda ränder och små blommor passar perfekt ihop. Kontrasten blir tydlig, men slutresultatet ser ändå enhetligt ut om tapeterna kommer från samma epok eller samling. De behöver inte nödvändigtvis ha samma färger, men helst samma färgintensitet och ton.

En öppen lägenhet med vardagsrum och matsal, väggarna är tapetserade med två olika tapeter. Matsalen har randiga tapeter, och vardagsrummet har grå barocktapeter. Det finns en vacker taklampa i metall ovanför matbordet. Det ligger en beige och en mörkgrå filt i soffan.
Ett perfekt par: Den grå barocktapeten 10159–31 och den randiga tapeten 10160–31 är som gjorda för varandra.

Slutsats

Att tapetsera med två olika tapeter kan verka svårt i början, men genom att följa några enkla tips kan du skapa en magisk atmosfär i hela hemmet. Om att tapetsera alla väggar med mönstrade tapeter är för mycket för dig kan du tapetsera endast en vägg med den valda tapeten och resten av väggarna med enfärgade väggbeklädnader. På så sätt ser du också till att dina väggar inte ser för röriga eller billiga ut.

Att kombinera enfärgade tapeter är alltid en bra idé, men vi rekommenderar att du väljer två nyanser som kompletterar varandra. Färgintensiteten har stor inverkan på vilka enfärgade tapeter som går ihop. En mycket intensiv, skrikande grön kommer till exempel inte att passa ihop med en pastelltonad tapet. Genom att kombinera färger med liknande intensitetsnivåer känns rummet noga genomtänkt och lyxigt.

Om din valda tapet har ett väldigt sort mönster rekommenderar vi att matcha den med en mer återhållsam väggbeklädnad. Ett annat bra tips är att välja två tapeter med samma stil eller tema. Det viktigaste är att produkterna du valt speglar din personlighet, så att ditt hus känns som ett hem. Lyssna med andra ord på dina egna instinkter och välj en tapet som du verkligen gillar.

Inredningsdesign ska inte tas på alltför stort allvar, vi rekommenderar att vara lekfull i design- och färgval i ditt hem. Att skapa den perfekta miljön är inte lika roligt som att blanda färger och framhäva din personlighet.

Upptäck  BRICOFLORs breda urval av tapeter!

Om du inte längre kan motstå de många fördelarna med att kombinera tapeter har vi perfekta nyheter för dig! Från BRICOFLORs nätbutik kan du enkelt välja din favorit bland flera olika modeller, färger och mönster. Förverkliga din personliga inredningsdröm och förnya ditt hems väggbeklädnader redan idag!

Med bara några få klickar kan du hitta dina nya renoveringsprodukter som kommer att levereras till din dörr så snabbt som möjligt. Om du vill ha en mer exakt bild av hur din valda vara egentligen ser ut, kan du använda vår provtjänst. När du har fattat ditt beslut kommer du att dra nytta av vår bästa prisgaranti när du beställer. Om du planerar större byggprojekt kan du begära ett individuellt erbjudande. Vår personal hjälper dig gärna med allt från att välja produkt till leveransfrågor. Beställ dina nya tapeter redan idag! Vi ser fram emot att höra från dig!

Vi hoppas att vårt blogginlägg lärde dig något nytt om att kombinera tapeter. Varma hälsningar från BRICOFLORs vägg- och golvexperter!

Tillbaka till inlägg