REA: Spara upp till 70% i många kategorier nu!

Close icon

Små badrum-tips för en förstorande effekt

onsdag 18 augusti 2021

Små badrum- ett

Att planera och inreda ett litet badrum kan innebära vissa svårigheter, eftersom det ska finnas plats för dusch, lavoar, toalett och förvaringsutrymme. Speciellt golvet och tapeterna spelar en stor roll då man vill få ett utrymme att se större ut än det i verkligheten är. I veckans blogginlägg berättar vi hur man med några enkla tricks kan förvandla små badrum till riktiga oaser av välbefinnande.

Små badrum-ett litet utrymme med stora möjligheter

Vid design av små badrum uppstår ofta följande fråga: hur lyckas jag få in toalett, dusch, handfat och badrumsmöbler utan att rummet ser rörigt, trångt eller obekvämt ut? Nuförtiden finns det ett stort urval av olika praktiska lösningar för små utrymmen. Förutom badkar och duschkombinationer finns det även toaletter och förvaringsutrymmen som är specialgjorda för att spara plats. Många tillverkare tar i hänsyn att urbaniseringen lett till att folk bor i allt trångare lägenheter och att det finns en enorm efterfrågan på platssparande inredningslösningar.

Skapa en ljus atmosfär- de perfekta färgerna för små badrum

Små badrum- gul

När du planerar inredningen i ett litet badrum eller något annat trångt utrymme rekommenderar vi att du väljer ljusa färger. Dessa toner får rummet att verka rymligt, öppet och välkomnande. En inbjudande atmosfär skapas speciellt enkelt med hjälp av vackra och subtila golv och tapeter i jordnära toner. Olika emulsionsfärger är även idealiskt anpassade till förhållandena i fuktiga utrymmen. Det är också viktigt att du inte väljer alltför livliga mönster, eftersom de lätt bidrar till att utrymmet ser för stökigt ut. En monokrom färgpalett är lättare för ögat och hjälper dig slappna av under en romantisk spakväll. För att utforma en enhetlig rumsbild med klar struktur bör du också undvika uppenbara färgkontraster. Det är bäst att välja ett klassiskt färgschema för att skapa ett harmoniskt badrum i ett litet format.

Om ditt badrum inte har några fönster bör du också vara uppmärksam på belysningen. Förutom den obligatoriska takbelysningen kan en optiskt förstorande atmosfär även skapas med hjälp av indirekt ljus, lekbelysning och möbelbelysning. Då du dekorerar ett litet badrum bör du välja matchande inredningselement och handdukar i harmoniska färger. Stora speglar är även optimala för små utrymmen och ett av de enklaste sätten att få badrum att se större ut.

Kakel i små badrum- ett fungerande och klassiskt alternativ

Små badrum- kakel

Tapet 373882 A.S. Création Neue Bude 2.0 Edition 2

Kakel är ett av de vanligaste materialen inom badrumsinredning och inte utan orsak. De är lätta att rengöra, hygieniska och halkbeständiga. Kakel kan också ha en optiskt förstorande effekt, särskilt i mindre badrum. Kombinationer av olika dimensioner och färger är idealiska för att framhäva och kontrastera enskilda områden. Men välj inte för starka kontraster, eftersom dessa snabbt kan få rummet att se stökigt ut.

Dessutom kan olika kakelformat användas för att visuellt sträcka ett rum. Produkter i stort format kan användas för att kakla ett litet badrum. Vertikal installation får rummet att se högre ut, medan horisontell läggning får rummet att se bredare ut. Det är dock bäst att låta en specialist lägga kaklet, eftersom plattorna ofta måste skäras och jobbet måste planeras noga.

Skapa en naturlig känsla med tapeter och golv i träoptik

Versace-Tapeter 370515 | Versace 4

Naturliga material och miljömedvetenhet blir också allt viktigare inom inredning. Om du vill inreda ditt lilla badrum på ett modernt sätt är valet ingalunda begränsat till vitt kakel och sterila vita toner. Träoptik skapar nämligen en unik känsla av naturlighet som kan vara svår att åstadkomma på något annat sätt i badrummet. Välj till exempel högkvalitativa golvplattor med träutseende för att få in en del av naturen i din badrumsinredning. De naturliga färgerna och den rustika trädstrukturen skapar en mysig och bekväm atmosfär i hela rummet.

Om ditt badrum har tillräckligt med plats för ett badkar är badrumsplattor med träutseende den perfekta lösningen för dig. I vårt stora sortiment hittar du allt från subtila ljusa toner till klassiska mörka träimitationer. Den speciella fördelen med kakel i träoptik är att du kan kombinera det eleganta utseendet av äkta trä med kaklets lättskötta egenskaper. Att lägga äkta parkett eller trägolv i badrummet är inte optimalt, eftersom dessa material lätt förstörs av vatten och fukt. Kombinationen av träplattor med klassisk vit väggfärg är också mycket tilltalande, eftersom helheten förblir harmonisk och stilren.

Laminat och vinylgolv i små badrum-praktiska alternativ i hundratals stilar

Små badrum- golv

Gerflor Rigid Lock 30 "0960 Kuta Grey"

När det gäller golvet i ett litet badrum, är du inte begränsad till endast kakel här heller; det finns några andra golv som även kan lägga i fuktiga utrymmen. Vissa laminatgolv har en inbyggd Aqua-Stop-teknik som ser till att beläggningen inte skadas av fukt. Nästan alla golvbeläggningar bör dock torkas då de kommer i kontakt med större mängder fukt eller vatten för att undvika värre skador på lång sikt.

Vinylgolv kan hittas i allt fler badrum och toaletter i dagens läge. Det stora utbudet av olika designer möjliggör förverkligandet av individuella inredningsidéer och hjälper dig uttrycka din personliga stil. Tack vare den utvecklade tryckprocessen ser dessa vinylgolv så autentiska ut att det vid första ögonkastet kan vara svårt att skilja dem från äkta trägolv. Vi rekommenderar vinylgolv för dig om du vill designa ett litet badrum med dusch, eftersom golvbeläggningen är varm under fötterna och bekväm att gå på. Dessa golv är även mjuka till skillnad från kakel, vilket betyder att de även känns mysigare och mer hemtrevliga. Designgolven från Gerflor Senso Lock 20-kollektionen är speciellt idealiska för en smakfull inredning i badrum och toaletter.

Skapa en modern atmosfär med hjälp av naturliga toner

Om du vill designa ett litet badrum på ett modernt sätt kan du dra nytta av de aktuella inredningstrenderna. I år är det nämligen ljusa färger, tydliga linjer och öppna strukturer som dominerar badrumsdesign. Detta är nästan idealiskt för utformningen av en toalett eller ett litet badrum, eftersom ljusa färger och tydliga strukturer kan få rummet att se rymligare och fräschare ut.  Moderna badrumsplattor finns i alla tänkbara designer, strukturer och dimensioner. Som regel är dock större plattor på 60x120 cm eller 30x60 cm att föredra för moderna badrum, medan mosaikplattor fortfarande är populära i duschen.

Neutrala och jordnära toner som grädde- och beige är populära på grund av sitt naturliga utseende. En kombination av stengolv och vita väggar kan också se väldigt modern ut. Det rustika golvet skapar en jordnära atmosfär som perfekt passar ihop med andra naturliga ljusa toner. Många tillverkare erbjuder stenplattor med ett betongutseende, vilket garanterar en fräsch och modern atmosfär i hela badrummet.

Små badrum- badkar

Travertinplattor "Classic Light Borstad" (30,5 x 61 cm)

Om du väljer gråa stengolv bör du dock se till att använda några ljusa färger för fräscha accenter så att rummet inte ser allt för dyster ut. Det bör alltid noteras mörka färger kan ha en optiskt förminskande effekt i badrummet. Ljusa nyanser och inredningselement kan få hela rummet att väckas till liv på några sekunder. Om du fortfarande värderar industrikakel i mörkgrå eller snygga kakelplattor i svart, bör du ta hänsyn till belysningen så att rummet inte blir för mörkt.

Tapeter och fototapeter i små badrum-skapa en blickfångare

Fototapet Lake 2 AS471859 A.S. Création AP Digital 3

När det gäller att skapa en modern atmosfär är tapeter och fototapeter perfekta för badrum. Även här får du det bästa resultatet med ljusa färger och subtila, tydligt strukturerade mönster. Det är viktigt att minnas alla tapeter inte är lämpliga för badrummet. För att vara säker på att dina väggar inte skadas bör du välja non-woventapeter med vinylrygg. Tack vare den slittåliga ytan och den välutvecklade inre lagret som andas kan dessa tapeter användas även i badrum. Badrumstapeter får dock inte placeras rakt i duschrummet, kakel är ett mycket bättre alternativ här. Vissa mönster kan dock användas för att visuellt förstora rummet eller för att lägga till struktur i badrummet. Tack vare det stora utbudet av färger kan du även kombinera olika designer och uppfylla din individuella inredningsdröm!

Om du har frågor om specifika produkter kan du kontakta oss via kontaktformuläret. Vår sakkunniga kundservice ger dig gärna råd och hjälper dig att välja nytt golv eller nya tapeter för ditt badrum! Tills nästa gång! Ditt BRICOFLOR-team, nummer ett för golv och väggar!

Tillbaka till inlägg