REA: Spara upp till 70% i många kategorier nu!

Close icon

Neutrala barnrum – skapa en trygg miljö!

Ett barnrum med ett beige vinylgolv. En lejonformad kudde vilar på en liten trästol. Det finns byggklossar under stolen.

Samhället har blivit mer öppet, och detta speglas på många sätt, och ett av de mest intressanta områdena är inredningsdesign. Tidigare var färgvalet för barnrummet ofta kopplat till kön, men nu vill allt fler föräldrar skapa utrymmen som stödjer barnets fria utveckling och identitetsupptäckt utan traditionella begränsningar.

Den traditionella idén om att barnrum ska vara antingen rosa för flickor eller blå för pojkar håller på att försvinna. I stället väljer allt fler föräldrar en neutral färgpalett som erbjuder en kärleksfull och säker miljö för sina barn. Detta innebär dock inte att utbudet är begränsat till endast beige och grå nyanser. En färgstark och livlig palett kan vara ett perfekt val för ett könsneutralt barnrum.

I det här blogginlägget vill vi dela med oss ​​av våra bästa idéer för att designa ett könsneutralt barnrum. Vi presenterar mångsidiga lösningar som gör barnrummet såväl visuellt tilltalande som funktionellt och inspirerande. Vi berättar om olika golvbeläggningar som tål barnens lekar och äventyr, samt om underbara tapeter och fototapeter som ger rummet personlighet.

Olika färgglada barntapeter.

Skapa ett neutralt barnrum – välj rätt golvbeläggning

Att använda en neutral färgpalett vid utformningen av barnrum blir alltmer populärt bland föräldrar som vill skapa en miljö som stödjer barnets fria utveckling och personlighetsupptäckt utan könsstereotyper. För att uppnå detta är det viktigt att uppmärksamma golv och väggar, eftersom de utgör grunden för rummet. Särskilt när man designar ett babyrum är det viktigt att skapa en harmonisk och lugnande atmosfär. Mjuka, neutrala nyanser som grått, pasteller och beige hjälper till att skapa en fridfull känsla som hjälper barnet att slappna av. Undvik alltför starka och ljusa färger som kan vara överstimulerande för babyns sinnen.

Golv är ett av de viktigaste elementen i ett barnrum, eftersom barn spenderar mycket tid på golvet när de leker, kryper och pysslar. Det är viktigt att välja ett material som är både bekvämt och praktiskt. Mjuka och varma golvmaterial som kork, laminat och vinyl är utmärkta alternativ. De är hållbara, lätta att rengöra och ger en mjukhet som gör det behagligt att leka på golvet. Det är bäst att undvika hårda och kalla golvmaterial som kakel i barnrummet, eftersom de kan vara obekväma och kalla, och erbjuder inte den mjukhet som är viktig för barnens komfort.

Ett barnrum med vinylgolv i träimitation. Det hänger en grå och rosa dekoration från den vita spjälsängen. Det står en vit gunghäst framför sängen.

Textilplattor i barnrum – otroliga egenskaper i ett brett utbud av färger

Textilplattor är ett utmärkt val för barnrum av många anledningar. De förbättrar inte bara rummets akustik utan erbjuder också en mjuk och bekväm yta att leka på. En av de mest betydande anledningarna till att välja textilplattor för barnrum är deras förmåga att dämpa ljud. I familjer med barn, där högljudda lekar är vanliga, är god akustik viktig. Textilplattor dämpar ljud, vilket skapar en lugnare miljö som är fördelaktig både för barnen och för föräldrarna. Dessutom är ytan på textilplattorna väldigt mjuk, vilket är en fördel om barnen råkar ramla eller snubbla. Detta gör golvbeläggningen till ett säkert val, särskilt i småbarnsrum där olyckor är vanligare.

En mjuk brun-beige textilplatta med tre trädockor ovanpå.
Schatex Noblesse "2916 Gråbrun" övertygar med sin vackra neutrala färgton och otroligt mjuka yta.

Textilplattornas breda färgurval möjliggör individuell design av barnrummet. Oavsett om målet är att skapa ett neutralt och lugnt utrymme eller en färgstark och lekfull miljö, finns det textilplattor som passar alla smaker. Neutrala nyanser är mycket mångsidiga och passar bra med olika inredningselement. Till exempel kan en ljusbeige textilplatta skapa en varm och inbjudande bas som man kan bygga olika teman och färger runt.

Om du vill skapa ett spralligt och inspirerande utrymme kan du välja textilplattor i ljusa och livliga färger. Till exempel kan gula, gröna eller blå plattor ge rummet en energisk känsla och stimulera barnets fantasi. Färgglada plattor kan kombineras för att skapa olika mönster eller användas för att avgränsa lekområden, vilket ökar rummets mångsidighet.

Olika beige och ljusblå textilplattor.

Korkgolv i barnrum - en framtidsinriktad golvbeläggning

Korkgolv är ett utmärkt alternativ för dem som vill skapa ett neutralt men också miljövänligt barnrum. Korkgolv är inte bara ergonomiska och värmeisolerande, utan erbjuder även utmärkta akustiska egenskaper. Korkgolv är känt för sin mjuka och flexibla yta, vilket gör det särskilt bekvämt att gå på. Korkgolv belastar inte heller fötterna och erbjuder en bekväm yta för lek och rörelse.

Kork är naturligt en utmärkt värmeisolator. Detta innebär att korkgolv känns varma och behagliga även under kalla vinterdagar. Tack vare sin värmeisolerande förmåga hjälper korkgolv också till att hålla rumstemperaturen behaglig på sommaren, vilket ökar trivseln i barnrummet. Korkgolvets förmåga att dämpa ljud är en särskilt värdefull egenskap i barnrum. I barnfamiljer kan ljudnivån bli hög när barnen leker och hoppar. Korkgolv absorberar ljud effektivt, vilket minskar bullret och skapar en lugnare miljö både för barnen och resten av familjen.

Även om traditionella korkgolv naturligt är neutrala och vackra, så finns det också korkgolv som imiterar andra material, såsom trä och betong. Detta ger större flexibilitet i inredningsdesignen, eftersom du kan välja ett korkgolv som passar just din stil. Ett korkgolv som ser ut som trä ger värme och naturlighet till rummet, medan ett som ser ut som betong skapar en modern och minimalistisk atmosfär.

Korkgolv är ett av de mest miljövänliga golvmaterialen, eftersom korkekarnas bark kan skördas utan att träden behöver fällas eller skadas. Denna process är helt förnybar, eftersom barken växer tillbaka och kan skördas igen ungefär vart nionde år. Detta gör kork till ett hållbart producerat och koldioxidneutralt material.

Eftersom korkträd inte behöver fällas kan de fortsätta binda koldioxid från atmosfären. Detta gör kork till en unik och ekologisk råvara. Vissa korkgolv är inte bara klimatneutrala, utan även klimatpositiva. Anledningen till detta är att träden kan binda mer koldioxid än vad som släpps ut vid tillverkningen av korkgolven. Att välja korkgolv till barnrummet är alltså inte bara ett miljövänligt beslut, utan bidrar också aktivt till att bekämpa klimatförändringen.

Olika korkgolv.

Designgolv för barnrum: utmärkt design och hållbarhet

Nuförtiden uppskattar föräldrar i allt högre grad hållbara och miljövänliga golvlösningar som främjar en hälsosam livsstil. Om du vill inreda barnrummet neutralt och ekologiskt är korkgolv inte det enda alternativet. Designgolv har blivit populära tack vare sin hållbarhet och sina hälsofördelar. Designgolv innehåller inga skadliga kemikalier, vilket gör dem till ett säkert val för barnrummet.

Designgolv erbjuder ett brett utbud av färg- och mönsteralternativ, vilket möjliggör en individuell och stilren inredning. Oavsett om det handlar om en modern, minimalistisk look eller ett lekfullt och färgglatt utrymme, kan designgolv anpassas till alla behov. Genom att använda naturmaterial kan man skapa golv som ser lyxiga ut och känns naturliga, vilket skapar en varm atmosfär i barnrummet.

Ett barnrum med ett designgolv i mörkt trä. På väggarna hänger olika färgglada konstverk. Det finns två vaser och en lampa ovanpå den vita byrån.
Designgolvet Ter Hürne Dureco | Grand Line "Ek Menorca"

Vilken färg gör ett barnrum neutralt?

Om du vill inreda barnrummet neutralt kan det vara bra Att fördjupa dig i färgernas värld och försöka förstå hur olika nyanser kan påverka utrymmets atmosfär och funktionalitet. Beige och grått är på toppen av popularitet när det gäller att dekorera barnrum. Neutrala toner skapar en lugn och balanserad atmosfär som stödjer barnets välbefinnande och koncentrationsförmåga. Fördelen med dessa nyanser är deras mångsidighet: de fungerar som en utmärkt bas för olika inredningselement och färger, vilket ger utrymme för kreativitet och individuell utveckling.

Medan beige och grått är bra neutrala val, finns det massor av andra nyanser som kan skapa en könsneutral och inspirerande miljö. Det är viktigt att undvika traditionella könsstereotyper som rosa för flickor och blått för pojkar. I stället kan du välja färger som speglar barnets personlighet och intressen, oavsett kön. Mjuka pastellfärger som mintgrön, ljusgul och lavendel ger lugn och glädje till utrymmet. Dessa nyanser är tillräckligt neutrala för att passa in i ett barns rum, oavsett kön, samtidigt som de tillför lite färg och livfullhet till utrymmet.

Ett barnrum med beige vinylgolv som ser ut som natursten. Det finns stora målningar av djur på väggarna. Till höger om skrivbordet står en stor grön växt i en grå kruka.
Nature2Floor Mineral Click "Natursten beige" | Integrerad stegljudsdämpning

Användningen av spralliga färgaccenter kan ge rummet lekfullhet och energi utan att definiera rummets övergripande utseende. Till exempel kan en klarröd matta eller en senapsgul kudde ge liv och intresse till barnrummet, samtidigt som den neutrala och balanserade basen behålls.

När man designar ett neutralt barnrum är det dock viktigt att komma ihåg att utrymmet ska vara trevligt och inspirerande för barnet. Barnet ska känna sig bekvämt och fritt att utveckla sina egna passioner och intressen. Du kan välja ett tema för rummet som passar barnets intressen, som rymd, djur eller konst. Dessa teman kan implementeras i neutrala färger, så att rummet förblir tidlöst och mångsidigt. Till exempel kan enfärgade tapeter i kombination med dekorationer och textilier med djurtema skapa en balanserad och stimulerande miljö för ditt barn.

Beige Barnrum - en könsneutral topptrend!

Vid utformningen av neutrala barnrum har beige blivit en av de mest populära färgerna, och det är lätt att förstå varför. Beige är en lugnande och neutral färg som passar perfekt för barn i alla åldrar, från spädbarn till tonåringar. Beiges mångsidighet gör den till ett idealiskt val när du vill skapa en harmonisk och tidlös miljö för ditt barn.

Beige är en färg som skapar lugn och naturlighet i rummet. Dess varma nyans bidrar till att skapa en atmosfär där barnet kan slappna av och koncentrera sig. Beige tapeter kan lätt kombineras med olika färgnyanser och material, vilket gör det till ett mångsidigt och tidlöst alternativ. I ett spädbarnsrum skapar beige en mjuk och inbjudande atmosfär, medan det i ett tonårsrum fungerar utmärkt som en bas för barnets egen stil och personliga detaljer.

Ett barnrum med ett beige vinylgolv som ser ut som trä. Det finns guldiga stjärnor ovanför träsängen. Barnet leker och hoppar på golvet. I taket hänger en beige taklampa.
Gerflor Senso Clic Premium "0837 Columbia" är ett utmärkt val för beige barnrum.

Gråa barnrum - elegans och säkerhet

Grått har under de senaste åren etablerat sig som en populär färg inom inredning, och dess mångsidighet gör det till ett perfekt val även för barnrum. Gråa nyanser tillför en känsla av lugn och tidlöshet till rummet, vilket gör dem utmärkta både såväl spädbarn som för tonåringar. Genom att välja en neutral grå nyans kan du skapa ett utrymme som anpassar sig när barnet växer och utvecklas, samtidigt som det erbjuder en elegant och rogivande miljö.

Ljusa gråa tapeter passar särskilt bra i barnrum, eftersom de skapar en stilren och ljus atmosfär. Ljusgrått är en otrolig bas, som enkelt kan kombineras med andra nyanser. Till exempel passar pastellfärger som ljuslila, ljusgrönt och ljusgult perfekt tillsammans med grått. Dessa färgkombinationer skapar en harmonisk och avslappnad miljö där barnet kan känna sig tryggt.

En fördel med grått är dess förmåga att fungera som en neutral bakgrund som framhäver andra färger och material. När grått kombineras med pastellfärger eller andra mjuka nyanser, framhävs de subtila nyanserna av dessa färger, vilket ger rummet ett intressant och mångdimensionellt utseende. Detta möjliggör en individuell och personlig design av barnrummet, där olika element kompletterar varandra och skapar en sammanhängande helhet.

Ett ljusgrått barnrum med en svart metallsäng. Framför sängen står tre pastellfärgade lådor ovanpå varandra. En teckning av en kanin hänger ovanför sängen.
Gerflor Senso Premium Easy "0938 Gotha Clear" skapar en perfekt bas för en grå inredning.

Tapeter som gör ett barnrum neutralt

Tapeter är ett utmärkt sätt att skapa ett neutralt barnrum, och deras mångsidighet erbjuder otaliga möjligheter. Inspirationen till olika designer hittas väldigt ofta från natur och konst, vilket gör barnrum både vackra och neutrala. Tapeter med djurtema är särskilt populära, eftersom invånarna i skogen, havet och djungeln är universella och fascinerande för alla barn, oavsett kön.

Djurtapeter skapar en känsla av äventyr i rummet och stimulerar barnets fantasi. De kan innehålla bilder på lurviga skogsvänner, färgglada havsinvånare eller vilda djungeldjur. Dessa mönster är perfekta för att skapa ett neutralt utrymme, eftersom de tilltalar barn oavsett ålder och kön.

Ett barnrum med rutiga tapeter och tapeter med skogsdjur. Ett mjukisdjur ligger på en grå fåtölj. Det ligger böcker på ett litet träbord.
Tapeten Little Love 381341 A.S. Création är ett bra val för ett färg- och könsneutralt barnrum.

För dem som vill hålla barnrummets interiör subtil är enfärgade tapeter med linnemönster ett utmärkt val. Dessa tapeter ger textur och djup till utrymmet, samtidigt som utseendet behålls tidlöst och elegant. Linnetapeter är vanligtvis väldigt neutrala, så de är särskilt väl lämpade för naturliga och jordnära interiörer.

Klassiska rutiga tapeter och snygga randiga tapeter är också ett utmärkt alternativ för ett neutralt barnrum. Rutorna kan vara traditionella eller moderniserade, och de ger ett strukturerat tilltal till ett utrymme. Randiga tapeter är mångsidiga och deras mönster kan variera från tunna subtila ränder till djärvare grafiska mönster som lägger till visuellt intresse utan att kännas för överväldigande.

Olika grå fototapeter för barn.

Neutrala fototapeter för barnrum

Fototapeter erbjuder ett utmärkt tillfälle att förvandla barnrummet till ett livligt och inspirerande utrymme. Med dem kan du ta in stora teman och riktiga fantasivärldar i rummet, vilket kommer att utveckla barnets fantasi och väcka lusten till äventyr. Fototapeter med gömda föremål, landskap, djur och mytiska varelser kan användas för att skapa en miljö som inspirerar till lek och äventyr.

Föreställ dig ett barnrum där väggarna blir levande med färgglada skogsdjur, vackra bergslandskap eller livliga stadsvyer. Sådana fototapeter kan skapa en magisk atmosfär i rummet, där barnet kan fördjupa sig i sina egna berättelser och fantasilekar. Till exempel kan en giraff som äventyrar på väggen eller en flock fåglar som flyger genom himlen ge oändlig inspiration och glädje åt ett barn.

Även om färgglada fototapeter är populära, fokuserar många designers också på könsneutral design som är perfekt för ett neutralt barnrum. Grafiska och abstrakta ämnen är särskilt bra val när du vill skapa ett utrymme som är både visuellt intressant och tidlöst. Till exempel kan geometriska mönster eller mjuka abstrakta landskap skapa en lugn och balanserad atmosfär, där barnen kan känna sig trygga och avslappnade.

Ett barnrum med en ljusorange fototapet med afrikanskt tema. Bredvid den röda stolen står ett litet träbord.
Fototapet overseas1 DD121932 Livingwalls Walls by Patel 3

Slutsats

Att använda en neutral färgpalett vid utformningen av barnrum blir alltmer populärt bland föräldrar som vill skapa en miljö som stödjer barnets fria utveckling och personlighetsupptäckt utan könsstereotyper. När föräldrar söker inspiration till neutrala barnrum handlar det också ofta om subtil och naturlig estetik och val av färger. Beige och gråa toner är ett perfekt val för detta ändamål. Du kan dock även designa barnrummet med andra färger, men fokus ska då i första hand ligger på könsneutralitet.

Vi hoppas att vårt blogginlägg lärde dig något nytt om neutrala barnrum. Varma hälsningar från BRICOFLORs vägg- och golvexperter!

fredag 14 juni 2024

Tillbaka till inlägg