Våra fördelar
  • Stort urval med över 20.000 produkter
  • Bästa prisgaranti
  • Provtjänst
  • Kostenlose Musterzusendung
  • Die größte Auswahl im Internet

Vi är Europas största nätbutik för tapeter och golvbeläggningar. Vi har erbjudit högkvalitativa produkter och förstklassig kundservice till ett förmånligt pris sedan 2007.

Till BRICOFLOR nätbutiken
Hemsida

Allergier och textilplattor - Allt du behöver veta!

textilgolv och allergier

Textilplattor och mattor är mycket underskattade golvalternativ. Beroende på kraven kan de vara bekväma, stödjande, hjälpa dig att koppla av eller säkerställa en trevlig arbetsmiljö på kontoret. Många vet det inte, men ett mycket intressant faktum är att mattor är bra för hälsan! Textilgolv är ett mycket hygieniskt alternativ och har en positiv inverkan på vår livskvalitet, både på kontor och hemma. Till skillnad från många fördomar hjälper mattor till exempel när du lider av allergier.

Allergier där vi kan dra nytta av mattor är till exempel olika kvalsterallergier. I detta inlägg förklarar vi husdammskvalsternas (och andra allergeners) livsmiljö, varför människor är allergiska mot dem och hur mattor kan vara till hjälp!

textilplattor allegier banner

Varför mattor inte ger en optimal livsmiljö för husdammskvalster

För att eliminera de vanligaste fördomarna om mattgolv och kvalster är det viktigt att förstå hur de  ser ut och lever.

Ett intressant faktum är att kvalster trivs bättre i fuktigt klimat.De små djuren behöver en fuktig atmosfär eftersom de inte dricker enligt vår förståelse, utan samlar fukt från luften. Dessutom gillar de varma och mörka platser.

Även om dessa förhållanden sällan finns i våra breddgrader under normala förhållanden, finns kvalster i nästan varje hushåll. Det beror på att vi på natten tappar ungefär en liter svett när vi sover. Eftersom vi inte alltid märker detta själv, skapar vi tillsammans med vår egen kroppstemperatur en optimal livsmiljö för kvalster.

De små djuren sprids sedan från sovrummet till hela lägenheten och trivs bäst på platser där damm samlas. Detta inkluderar parkett såväl som textilier och mattor. För att förstå varför mattor har en positiv effekt för allergiker är det viktigt att veta vilka fördelaktiga egenskaper mattor och andra textilgolv har.

Så reagerar vi på dammkvalster

allergier och dammkvalsterKvalster är mycket tama och i princip inte farliga för människor. Men så fort de dör, torkar och börjar brytas ut, frigörs vissa proteiner som vi kan reagera allergiskt på. Uppvärmningsluft ser till att rummen har mindre fukt. Som ett resultat dör många kvalster och deras avföring bryts också snabbare, vilket ofta ökar symtomen.

Så hur hjälper mattor mot allergier?

Men hur exakt kan textilplattor ge lättnad och hur passar den in i denna allergicykel? Först är det viktigt att förstå att det inte finns något supermedel som tar  livet av alla kvalster. Oavsett vilket golvbelägg du väljer kommer regelbunden rengöring inte att bekämpa alla djuren. Regelbunden ventilation och särskilt bra hygien i sovrummet är också väldigt viktigt.

Men mattor har egenskaper som är fördelaktiga för allergiker, dess styrka ligger i textilfibrer. Mattorna fungerar som små dammfilter och kan tack vare sin design fånga damm som flyger runt i luften. Detta förhindrar att dammet kommer in i våra luftvägar. Till skillnad från traditionella hårda beläggningar kan mattor minska fint damm i luften med femtio procent!

Allergiat ja mattolattiat

Denna dammbindande funktion gynnar också mattköparen. Denna funktion kallas ofta bokstavligen för dammfälla. Men mattor fångar endast det som annars är dolt i luften och på hårda ytor. Textilmöbler som kuddar eller mjuka leksaker har denna funktion, men till skillnad från mattor kan de inte rengöras så noggrant och kan till och med komma närmare våra luftvägar.

Men om mattan rengörs regelbundet kommer det att förhindra att dammet trängs in i luftvägarna, vilket i sin tur minskar allergiska reaktionerna. Detta är en stor fördel jämfört med klassisk parkett eller laminat. Dessutom är det inte tillräckligt att dammsuga en hård yta för att eliminera kvalstren. Hårda ytor måste torka av med fukt flera gånger i veckan för att hålla dammet borta.

Golvvärme och allergier

Ett annat tips fördem som lider av allergier är att skaffa golvvärmesystem. System i väggen ger ibland effektivare luftcirkulation och främjar därmed spridningen av damm. Dessutom förhindrar värmen som stiger underifrån fruktbildning och att dina golv blir en samlingsplats för Husdammskvalster och andra allergener.

Barn och mattor

allergier barn

Många föräldrar avstår från att köpa mattor eftersom de är rädda för att barnen utsätts för kvalster. Mattorna har dock värdefulla fördelar för både barn och vuxna! När barn leker på hårda golvytor flyger dammet runt. Textilfibrer förhindrar detta, särskilt när barn leker på golvet. Samtidigt mår barnen bättre på en mjuk och varm yta. Mattor fungerar också som ljuddämpare.

Förbättra din livskvalitet

Tyvärr finns det ingen trolldryck som skulle få kvalsterallergier att försvinna. Många faktorer, såsom rätt material spelar dock en stor roll.  Men med korrekt hygienåtgärder  och golvvärme  kan allergiker lätt förbättra sin livskvalitet. Kolla in vårt stora sortiment av allergivänliga mattor i vår närbutik och ta kontroll över ditt liv!

Tveka inte att kontakta oss ifall du har ytterligare frågor. Vår vänliga och kompetenta personal hjälper dig gärna med allt från färgval till leverans. Du kan kontakta oss via telefon, e-post eller genom att fylla i vårt kontaktformulär.

Ditt BRICOFLOR-team!

 

Kommentera