BRICO FRIDAY: Idag får du 5% rabatt på alla varor* med koden "BRICONOV21"! * gäller ej Tretford produkter
Expertråd
08-121 114 49
mån-fre: 9.00-17.30

Tapetåtgång – Räkna ut antalet rullar

Wednesday, June 17, 2020

Beräkna tapetåtgång- rullarAtt tapetsera är i sig själv inte så svårt, men att räkna ut din tapetåtgång kan vara knepigt. Vi är säkra på att du vill undvika att din tapet tar slut mitt i projektet. För att beräkna exakt hur mycket tapet du behöver för dina väggar, bör du mäta rummet du tapetserar. Minns också att beakta och dra av eventuella urtag såsom dörrar och fönster från beräkningen. Det är också viktigt att ta hänsyn till mönstret, eftersom många tapeter kan sättas upp på olika sätt för att uppnå olika designer och mönster.

I detta inlägg förklarar vi kort hur du beräknar din tapetåtgång. Genom att följa våra tips slipper du stå framför en vägg mitt i tapetseringsprocessen och inse att det inte finns tillräckligt med material för ditt projekt.

Tapetrullar och format

När du beställer ny tapet bör du uppmärksamma dimensionerna. Dimensionsinformationen hittar du på etiketten. Från denna information kan du sedan lätt räkna ut din tapetåtång. De flesta tapeter finns i så kallade eurorullar, vilka följer standardstorleken i Europa.

Beroende på tapettypen finns det naturligtvis också andra format. Större tapeter finns ofta  tillgänglig i glasfiber, men de är ofta mycket längre och bredare. För att kunna beställa rätt mängd bör du alltid läsa igenom den valda tapetens märkningsetikett, som du lätt hittar på våra hemsidor. Vi kommer dock att begränsa oss till beräkningen av eurorullar, som är den vanligaste formen för vinyl-, nonwoven- och papperstapeter.

Eurorullen

Den så kallade eurorullen är en tapet som uppfyller de europeiska standarderna och är 0,53 meter bred och 10,05 meter lång. Fördelen med standardrullar  är att de är lätta att applicera tack vare deras smalhet. En Eurorulle kan täcka en vägg på cirka fem kvadratmeter (5 m²).

Tapeter- mönsterpassning

När du beställer mönster- och fototapeter  bör du först kontrollera om tapeten har en förskjutning. Denna information kan du enkelt hitta på märkningsetiketten.

Valet är mellan tapeter med förskjuten passning, rak passning eller ingen passning. Mönsterpassningen påverkar inte endast hur du skall klistra tapeten på väggen, utan också tapetåtgången. Speciellt för förskjutna tapeter rekommenderar vi  att lämna ca. fem centimeter extra längst uppe och nere när du skär tapeten. Den överblivna biten kan du sedan skära exakt med väggens kant. Detta möjliggör slutliga korrigeringar och en ren övergång från väggen till taket.

Tapeter som inte kräver passning

simpla tapeter- att beräkna tapetåtgång

Tapeter som inte behöver mönsterpassning är de enklaste att sätta upp på väggen. Enfärgade och  randiga tapeter behöver vanligtvis ingen passning. Dettagör klippnings- och installationsprocessen lätt och super snabb. Tapetåtgången är också oftast minde för tapeter som inte kräver passning.

Tapetåtgång- Tapeter med rak passning

Tapeter med rak passning är vanligtvis mönstrade tapet vars motiv eller mönster kan användas i samma höjd. När du tapetserar är det viktigt att fokusera på en bra mönsterpassning och att undvik onödiga misstag. I vissa fall innehåller etiketten för tapeten också ytterligare information om mönstrets längd, vilket gör det lättare att flytta och klippa den. Vi rekommenderar att köpa en extra rulle för säkerhets skull.

Tapetåtgång för tapeter med förskjuten passning

Blommig tapet- att beräkna din tapetåtgång

Tapeter med förskjuten mönsterpassning kräver mest noggrannhet. Första biten kan appliceras normalt, men den nästa biten bör placeras lite uppåt eller neråt för att passa ihop. Använd den första remsan som ett exempel för de efterföljande. Vi rekommenderar också att köpa en extra rulle tapet här.

Om det till exempel står ”förskjuten mönsterpass 53/26” på etiketten, hänvisar  det första numret till avståndet på vilket mönstret upprepas längs rullen. Det andra numret avser antalet centimeter för förskjutningen, alltså hur mycket du bör flytta tapeten upp eller ner för att mönstret skall matcha.

Att beräkna din tapetåtgång

För rum med takhöjd  2,25 m och rumsbredd 10 m behöver du cirka fem tapetrullar. Om rumsbredden ökar med fem meter rekommenderar vi att lägga till två extra rullar.

För en takhöjd på 2,50 m och en rumsbredd på 10 m rekommenderar vi att köpa sex tapetrullar. Även här behöver du två ytterligare rullar ifall rumsbredden ökar med fem meter.

Med en rumshöjd på 2,75 m och en rumsbredd på 10 m behöver du sex tapetrullar. För en rumshöjd på ca. 2,75 - 3 meter måste du lägga till tre ytterligare tapetrullar för varje fem meter extra rumsbredd. För en takhöjd på 3 m är utgångsvärdet sex rullar tapeter för en rumsbredd på 10 m och sju rullar för en takhöjd på 3,25 m.

Dimensioner: observera detta när du köper tapeter

Det är viktigt att alltid mäta väggarna före du köper nya tapeter. Minns också att beakta och dra av eventuella urtag såsom dörrar och fönster från beräkningen. Tapeter som inte kräver passning är de lättaste och snabbaste att sätta upp. Det rekommenderas att  alltid köper en extra rulle, speciellt för tapeter med tydligt mönster. Vi rekommenderar också att lämna ca. fem centimeter (5 cm) extra längst uppe och nere när du skär förskjutna tapeter.

Tveka inte att kontakta oss ifall du har ytterligare frågor eller behöver hjälp. Vår kompetenta personal hjälper dig mer än gärna!

Ditt BRICOFLOR-team, nummer ett för väggar och golv

Tillbaka till inlägg