BRICO FRIDAY: Idag får du 5% rabatt på alla varor* med koden "BRICONOV21"! * gäller ej Tretford produkter
Expertråd
08-121 114 49
mån-fre: 9.00-17.30

Parkett eller laminat i vardagsrummet?

Monday, January 4, 2021

Träbeläggningar som laminat och parkett är klassiska val för vardagsrummet. Det naturliga träutseendet och den mjuka känslan säkerställer en mysig atmosfär som och utstrålar värme och charm i ditt vardagsrum. De klassiska trämönstren i parkett eller laminat anpassar sig till alla världens inredningsstilar, vilket gör dessa golv till ett tidlöst alternativ. Trägolv är den perfekta basen för ett elegant och bekvämt vardagsrum oavsett om du föredrar en modern eller en klassisk atmosfär.

Parkett eller laminat i vardagsrummet – Vilka krav måste uppfyllas?

Till skillnad från toaletten eller sovrummet är vardagsrummet en populär plats där hela familjen samlas. Därför måste en golvbeläggning i vardagsrummet både vara mysigt och tåla slitage. Förutom ett attraktivt utseende måste dessa golv vara ljudabsorberande, varma under fötterna, rep- och halksäkra, samt fria från skadliga ämnen. Både parkett- och laminatgolv uppfyller alla dessa kriterier och är idealiska för långvarig användning i vardagsrummet, även för aktivt privat bruk.

Parkett eller laminat- växt

Parkett

Parkett eller laminat- vilka är de största skillnaderna?

Vid första anblicken ser båda trägolvbeläggningarna väldigt lika ut, både optiskt och funktionellt. Det finns dock några stora skillnader mellan dessa golv som vi till näst kommer att presentera.

Parkett

Den tidlösa klassikern briljerar med sin naturlighet och mjukhet. Inga syntetiska golvbeläggningar kan helt enkelt vinna originalets utseende. Ekparkett ger ditt vardagsrum en varm men ändå lyxig atmosfär och inspirerar med en övertygande livslängd. Du kan alltid känna igen ett bra parkettgolv genom att titta på slitlagrets tjocklek- på högkvalitativa varor är den minst 3,5 mm. Detta ger plankorna den stabilitet de behöver för att motstå daglig användning och höga mängder slitage.  Slitlagrets tjocklek spelar också en viktig roll vid underhåll: du kan slipa en bra flerskiktsparkett två till tre gånger utan att det påverkar dess utseende eller funktion. Billiga produkters slitlager är så tunt att golvet redan ser annorlunda ut efter en slipning. Därför rekommenderar vi alltid att välja en högkvalitativ produkt, det blir i längden billigare för dig med. I samlingen Bennett & Jones London Calling  hittar du ett utmärkt urval av högkvalitativa parkettgolv med upp till 30års tillverkargaranti.

Parkett eller laminat-hängis

Parkett

Fördelar:

 • Ett lyxigt, mysigt, representativt och karismatiskt alternativ.
 • Ett stort urval av olika träslag, format och mönster.
 • En robust och motståndskraftig struktur, som inte går att hitta i andra beläggningar.
 • Inte endast ett naturligt, utan ofta även ekologiskt alternativ för ditt hem.
 • Att lägga parkett går snabbt och enkelt , eftersom det moderna klicksystem gör att även den nyaste DIY-entusiasten han lägga golvet.
 • Det färdiga klickparkettgolvet kan användas omedelbart, eftersom man inte måste vänta på att något lim skall torka.
 • Många parkettgolv kan enkelt kombineras med golvvärme (varmvatten).
 • Tack vare parkettgolvens unika struktur kan du rengöra fläckar och repor genom att slipa, smörja och måla om golvet.
 • Ifall du vårdar din parkett rätt,  kommer den att ha en otrolig livslängd.

Nackdel:

 • Eftersom golvet kostar cirka 300 sek / m², är det ett ganska dyrt alternativ.
 • Väldigt känsligt mot fukt och vatten.
 • Parkett kräver noggrann vård, mer svårt att ta hand om än laminat.

Laminatgolv:

Parkett eller laminat vard

Laminat

Laminatgolv anses vara parkettens yngre och billigare broder. I allmänhet består laminatgolv av tre olika lager: det lägsta lagret, som ger mer stabilitet och förhindrar att fukt från att tränga in i träet, en tjock HDF-skiva (som är en tät fiberskiva) och det översta lagret som består av mönstret och ett starkt skyddande skikt. Laminatgolvens design har verkligen förändrats genom åren och ser i dagens läge väldigt realistiska ut. I vår webbutik hittar du säkert det perfekta laminatgolvet för att skapa det nya fräscha utseendet du vill uppnå i ditt hem eller din företagslokal. Oavsett om du vill ha en elegant och sofistikerad stil eller en mysig och varm atmosfär, så hittar du säkert rätt i vårt urval av vattentäta laminatgolv!

Fördelar:

 • Laminat har ett dekorativt lager på ytan, vilket möjliggör ett stort antal färger, utseende och mönster. Laminat kan fås i allt från trä- och sten- till kakel- och marmordekorer.
 • Tack vare flerskiktsstrukturen och den robusta ytan gär laminat ett tåligt och extremt slitstarkt golv.
 • Den behändiga klicksystemet gör installationen till en barlek.
 • Eftersom det är lätt att sköta laminat behöver de inga speciella eller dyra medel för rengöringen.
 • Laminat tål vatten och kan lätt torkas med en fuktig trasa.

Laminat

Nackdel:

 • Om ytan förstörs kan laminat inte slipas.
 • Laminatgolv måste bytas ut efter cirka 10 till 15 år.
 • Laminatgolv lagrar inte värme och kräver ljudisolering.

Parkett eller laminat i vardagsrummet- vår slutsats

Innan du bestämmer dig för en av dessa högkvalitativa golv, ställ dig själv följande frågor: Hur ofta och hur mycket används golvet i ditt vardagsrum? Har du barn eller husdjur? Hur högt värde sätter du på naturlighet? Hur stor är din budget?

Laminat är en mycket stark golvbeläggning som övertygar med ett mångfacetterat utseende och ett oslagbart pris / prestanda-förhållande. Parkettgolv är å andra sidan gjort av naturligt material, vilket skapar en speciell atmosfär i ditt vardagsrum. Parkett är både vackert och har en lång livslängd, men det skadas också lätt och är väldigt känsligt mot vatten.

Behöver du mer information om parkett eller laminat? Det kompetenta BRICOFLOR-teamet står till ditt förfogande för alla frågor!

Tillbaka till inlägg