Close icon

Tapeter och väggfärger – hitta kombinationen av dina drömmar!

torsdag 21 mars 2024

En färgfjäder, ett anteckningsblock och en vit penna ligger på en rosa bakgrund.

Vill du kombinera tapeter och väggfärg men är rädd att nyanserna du väljer inte kommer att matcha och att slutresultatet kommer se billigt eller kaotiskt ut? Att välja rätt färger är en mycket viktig aspekt inom inredningsdesign, för när alla delar i rummet passar ihop ser utrymmet elegant och genomtänkt ut. Genom att hålla fast vid ett färgschema kan du skapa en mycket mysig atmosfär i varje rum i ditt hem.

I det här blogginlägget berättar vi vad du bör tänka på när du kombinerar tapeter och väggfärger. Vi presenterar även förstklassiga väggfärger och högkvalitativa tapeter som passar mer än väl ihop!

Olika mönstrade tapeter.

Att matcha är ingen match - Tapeter och väggfärger som passar ihop!

Väggarna är den största ytan i hemmet, så att skapa intresse och uttrycka din personlighet är nyckeln när du ska välja nya väggbeklädnader. Väggfärger och tapeter är det perfekta sättet att inreda ditt hem på ett personligt sätt, eftersom de hjälper till att skapa den önskade atmosfären på ett prisvärt, enkelt och snabbt vis. Var modig när du väljer nya väggbeklädnader och se till att rummet speglar din personlighet så att ditt hus känns som ett hem.

Många tycker att man i väggdesign alltid ska välja mellan tapeter och väggfärg. Detta är dock inte sant, eftersom dessa två väggbeklädnadskategorier inte utesluter varandra. Om din drömtapet har ett väldigt färggrant mönster rekommenderar vi att tapetsera endast en vägg med väggbeklädnaden. Utöver det kan du till exempel måla de andra väggarna med en färg som passar ihop med den mönstrade tapeten du valt. På så sätt kan du skapa en enhetlig och öppen atmosfär i varje rum i hemmet. Vit väggfärg är inte det enda sättet att balansera mönstrade tapeter. Genom att välja en väggfärg som framhäver tapetens detaljer kan du få utrymmet att glänsa på ett helt nytt sätt.

Oavsett om du letar efter sten-, blommiga- eller retrotapeter kommer du garanterat att hitta en matchande målarfärg från det breda utbudet i vår nätbutik. Målarfärger mjukar inte bara upp och lugnar slutresultatet, utan kan också sätta din tapet i rätt ljus. Genom att se till att nyanserna på dina produkter matchar, ser hela rummet genomtänkt och stilrent ut.

Årets största inredningstrender visar att spralliga färger håller på att återvända till nordisk inredning. Mättade rosa, gröna, blå, gula och orangea nyanser pryder väggarna i allt fler svenska hem – och vi älskar det. Även om många förknippar den skandinaviska stilen med enkla väggar, tillför färggranna tapeter en touch av personlighet och ljus till inredningen. Årets största tapettrender inkluderar till exempel asiatiska blomtapeter, samt trä-, linne- och stentapeter inspirerade av den skandinaviska naturen.

Tänk alltid på varifrån ljuset kommer in i rummet. Om fönstren i rummet vetter mot söder eller väster ser många färger väldigt varma ut i naturliga ljuset. Vi rekommenderar alltid att beställa färgprover och göra provmålningar, för det är det enda sättet att få reda på hur färgen verkligen kommer att se ut på väggen. Samma gäller tapeter: beställ alltid tapetprover om möjligt. Tillverkarens produktbilder kan endast ge en begränsad uppfattning om produktens faktiska färg och mönster, vilket gör att produkten du väljer kan se väldigt annorlunda ut i verkligheten. Att köpa prover är också ett väldigt bra sätt att se till att tapeten och väggfärgen du väljer verkligen passar ihop.

Olika väggfärger.

Visste du: färgerna som vi väljer att omge oss med påverkar hur vi mår

Tapetsering är ett enkelt sätt att skapa en varm och välkomnande atmosfär i hela hemmet. I Sverige är vi inte riktigt lika modiga dekoratörer som i andra länder och vi föredrar ofta ljusa och subtila mönster. Olika grå, beige, vita och krämfärgade tapeter och målfärger har därför dekorerat våra väggar i åratal. De senaste nordiska inredningstrenderna säger dock samma sak – vi rör oss mot mer färgglada tider. Var alltså modig när du väljer nya tapeter och målfärger, du behöver inte vara rädd för färger.

Många gillar mönstrade tapeter och mörka väggfärger, eftersom de döljer repor och fläckar som lätt uppstår speciellt i småbarnsfamiljer. Du kan också dela upp rummet genom att markera områden med olika väggbeklädnader. En rolig mönstrad tapet framför bordet i matsalen och en matchande målarfärg i köket är ett stilrent och smart sätt att skilja en öppen bostads olika delar från varandra!

Färger är ett effektivt verktyg när du vill skapa en viss atmosfär i ett utrymme. Även små förändringar kan ha en enorm inverkan på slutresultatet. En tapet med en lugnande färg kan exempelvis hjälpa till att bekämpa ångest och stress. Därför bör du vara uppmärksam på färgerna som används i interiören. Fundera på vilken typ av atmosfär du vill skapa i ditt hem.

Här är några intressanta fakta om färg:

- Brunt och beige symboliserar lugn och säkerhet. De är inte impulsiva eller energigivande färger. Brunt och beige är lugnande färger när de används till exempel i miljöer avsedda för avkoppling eller koncentration.

Blå är färgen för tillförlitlighet, sympati, styrka och lugn. Ibland behöver blått balanseras med varma toner så att slutresultatet inte blir för kallt.

Grönt representerar harmoni, balans, lugn och välmående. Färgen anses symbolisera hopp och fred. Inte alltså konstigt att gröna tapeter och väggfärger är populära i svenska hem. 

Vit är en klassisk, fräsch och tidlös färg, men inte alltid ett så praktiskt alternativ.

Röd är en kraftfull färg som representerar spänning, energi och liv. Färger värmer sinnet och skapar en mysig atmosfär. Fel nyans av rött kan också symbolisera ilska, fara och hunger, så var noggrann när du väljer röda tapeter.

Gult ger glädje och energi till inredningen. Gult ska dock användas sparsamt så att rummet inte känns för överväldigande

Ett vardagsrum med en silvrig mönstrad tapet och fiskbensgolv. Det ligger en grå och beige filt ovanpå den beige soffan, det finns ett litet sidobord framför. En vacker metallisk lampa hänger från taket.
Tapeten Erismann Fashion for walls 3 "10219-29" och väggfärgen PURO Premium "C1001 Cool Grey" är som gjorda för varandra.

Hur hittar jag rätt väggfärg till min tapet?

Men hur hittar man en väggfärg som matchar de nya tapeterna? Om du vill kombinera tapeter och väggfärg bör du först fundera på om du vill hålla fast vid ett färgschema, lyfta fram små detaljer eller till och med leka med komplemtfärger. Maximalistisk inredning, som inkluderar läckra färgkombinationer, fascinerande dekorationer och rikliga mönster, är redan nästan lika populär som minimalistisk inredningsstil, som gynnar naturliga färger och material. När du ska välja nya tapeter och väggfärger bör du därför tänka på vilken typ av atmosfär du vill skapa i rummet. Trivs du i en lyxig eller rustik atmosfär? Vill du skapa en vintage eller modern miljö? Letar du efter en sval eller varm färgton? Att välja rätt tapet och målarfärg är mycket lättare när du har svarat på dessa frågor först.

När du har bestämt dig för om din nya tapet ska vara färgglad och vild, monokromatisk och fridfull, naturlig och stilren eller elegant och sofistikerad, kan du gå vidare till att välja en passande väggfärg. Om du vill hålla fast vid en minimalistisk stil bör du välja en väggfärg som matchar tapeten. Detta gör att rummet ser väldigt snyggt och harmoniskt ut.

Komplementfärger är färgerna som finns på motsatta sidor av färghjulet. Till exempel gröna och röda färger, blå och orange samt lila och gula toner. Komplementfärger förstärker varandra och bidrar till att skapa största möjliga kontrast. Om det finns en vägg, ett föremål eller en detalj bredvid den tapetserade ytan som du vill framhäva lite mer rekommenderar vi att du använder komplementfärger. Det finns oändliga nyanser och en bra kontrasterande färgkombination skapas när färgerna framhäver varandra utan att utrymmet känns trångt eller hektiskt.

Ett mycket bra tillfälle att använda komplementfärger i inredning är när vi väljer tapeter och väggfärger. Genom att välja en väggfärg, vars ton kontrasterar färgen på tapeten, skapar vi en utmärkt kontrast till interiören. Detta är dock lite knepigare och du bör ha åtminstone lite planeringsförmåga så att rummet inte ser för rörigt och rastlöst ut. Kom också alltid ihåg att hålla ett öga på dina möbler. Mönstrade tapeter kan se bra ut i ett sovrum, men deras färgschema bör också matcha med sängen och lakanen.

Många färgglada mönstrade tapeter.

Mixa & Matcha i vår nätbutik

Om du vill kombinera tapeter och väggfärger men är rädd att produkterna du valt inte kommer att matcha så hjälper vi dig mer än gärna. Välj bara din favorittapet och be oss hitta rätt väggfärg. Vi erbjuder högkvalitativa och mycket täckande väggfärger från serierna The Color Kitchen och PURO. Premium väggfärgen PURO innehåller många trendiga färger som matchar perfekt med moderna tapeter från de mest kända tillverkarna.

Två rum vars väggar är målade med gröna väggfärger.

Innan du ber oss om hjälp med att hitta rätt målfärg bör du fundera på vilken ton du är mest intresserad av. Många barock-, retro-, palm- och  vintagetapeter är ofta färggranna. Om du till exempel väljer en blommig tapet med rosa blommor och en grön bakgrund, kan en lämplig väggfärg hittas i både det gröna och rosa färgspektret. Även om färgerna på tapeten och väggfärgen kan skilja sig något vid första anblicken ser de ofta väldigt lika ut på väggen.

Ton i ton - färger som passar ihop

Ett bra sätt att kombinera tapeter och väggfärg är att använda ett ton-i-ton-färgspektrum. Vi rekommenderar att du väljer en väggfärg vars nyans även finns i den tapet du väljer. Om du till exempel väljer djungeltapeter med olivgröna blad är olivgrön väggfärg ett mycket bra och säkert val. Den dominerande färgen på tapeten behöver inte nödvändigtvis ha samma färg som väggfärgen. Finns det gula fåglar bland de olivgröna bladen på din djungeltapet? I det här fallet passar en gula väggfärg väldigt bra med den valda tapeten. Genom att välja en väggfärg som framhäver detaljerna i tapeten kan du skapa en unik och magisk atmosfär i varje rum!

Ett rum med en ljusgrön djungeltapet. Ett litet runt träbord med en väckarklocka, en liten grå vas och en hand på. Bredvid står en burk med mintgrön väggfärg.
Det perfekta paret: Livingwalls "Tapet House of Turnowsky 388982" och väggfärgen The Color Kitchen "TCK4007 Woodruff Cream".

Lyft fram små detaljer i tapeten med hjälp av väggfärger!

Genom att välja en väggfärg som matchar tapetens minsta detaljer kan du skapa en unik atmosfär i ditt hem. Detta är ett idealiskt alternativ om du till exempel har valt en vit eller till och med svart tapet med ett färgglatt mönster. Välj en av färgerna i mönstret och be oss välja en väggfärg åt dig i motsvarande nyans. På så sätt kan du skapa en spännande och unik atmosfär, utan att rummet ser hektiskt eller billigt ut.

Ett rum med svart mönstrad tapet. En vit lampa, en väckarklocka och en träskål står på byrån. Bredvid står en burk aprikosfärgad väggfärg.
PURO Premium "C9013 Diverse Apricot" lyfter fram detaljerna i Livingwalls "Tapet House of Turnowsky 388992"

Tapeter och väggfärger - skapa en magisk atmosfär!

De flesta väggbeklädnader ser himmelska ut i stora rum, men att välja rätt mönster är mycket viktigt, särskilt i små utrymmen. Om väggarna i rummet är mycket stora, kan du utan bekymmer välja en mönstrad eller färggrann väggbeklädnad. Olika landskapsmålningar tar dig med på en resa jorden runt till vackra sandstränder och exotiska skogar i ditt vardagsrum. Romantiska blommönster, savanndjur och grafiska och abstrakta motiv är också mycket populära alternativ. Var dock noga med att mönstret du väljer inte är för överväldigande, för då kan slutresultatet bli ett utrymme som känns hektiskt eller billigt.

Vi rekommenderar att vara modig när du väljer nya tapeter. Minns dock att stormönstrade och färgglada tapeter kan få ett litet utrymme att se trångt eller rörigt ut. Om du vill ha  mönstrade tapeter i ett litet rum rekommenderar vi att tapetsera endast en vägg med den valda tapeten och måla de andra väggarna i en neutral ton. På detta sätt ser slutresultatet genomtänkt och trendigt ut.

Ett vardagsrum med färgglada tapeter med roligt mönster. Bredvid byrån i retrostil står en stol med svart lädersits. Bredvid står en burk med beige väggfärg.
The Color Kitchen "TCK6003 Asthetic Artichoke" och Nonwoven tapet 385951 A.S. Création Geo Effect

Texturerade tapeter och jordnära väggfärger – vår rekommendation

Om du letar efter en enfärgad väggbeklädnad, som livar upp rummet och passar perfekt med neutrala och jordnära väggfärger, kan texturerade tapeter vara det rätta valet för dig. Strukturerade tapeter är vanligtvis enfärgade eller har ett subtilt mönster, men framför allt har ytan en speciell struktur. När du drar handen över den strukturerade tapeten kan du tydligt känna att ytan inte är slät. När du kommer in i ett rum med texturerade tapeter får du ett varmt och mjukt intryck från väggarna. Dessa enfärgade tapeter kan bland annat imitera strukturen hos betong, sand, linne och andra textilier. Det naturliga och diskreta utseendet på dessa tapeter gör dem till ett perfekt val för alla som älskar en minimalistisk nordisk inredningsstil. Beige, gråa, bruna, gröna och vita väggfärger får den strukturerade tapeten att glänsa och skapar harmoni i interiören.

Vacker brun mönstrad tapet, med strukturerad yta.
Nonwoven tapeten 385971 A.S. Création #Hygge och The Color Kitchen "TCK1000 Melting Marshmellow" är perfekta för en återhållsam nordisk inredningsstil.

Fototapeter och väggfärger - så här fungerar det!

Klassiska mönstrade tapeter är inte de enda väggbeklädnaderna som passar ihop med väggfärger. Fototapeter och digitaltryckta tapeter skapar en magisk atmosfär i rum som rum när de kombineras med rätt väggfärg. Fototapeternas motiv är vanligtvis väldigt stora, så att välja rätt väggfärg kan kännas lite svårare. I det här fallet rekommenderar vi att du kombinerar fototapetens dominerande färg med väggfärgen. Om fototapeten du valt har en ljusblå bakgrund och små svarta fiskar bör du matcha väggfärgen med bakgrundsfärgen på väggbeklädnaden. Ett annat bra alternativ är att välja en neutral väggfärg bredvid fototapeten, till exempel grått, vitt eller beige.

Ett sovrum med en ljusblå fototapet som föreställer en solnedgång. På vänster sida en burk ljusblå väggfärg.
Fototapeten "The Wall II 392291" av Livingwalls och väggfärgen "TCK3006 Cake Pop" av The Color Kitchen skapar en himmelskt avkopplande atmosfär i sovrummet.

Slutsats

När du ska välja nya tapeter och väggfärger bör du börja med att fundera över vilken typ av atmosfär du vill skapa i ditt hem. För den som gillar en subtil nordisk inredningsstil rekommenderar vi neutrala väggfärger och minimalistiska tapeter. Färgglada mönstrade tapeter kan neutraliseras med ljusa och naturliga väggfärger. Om du är en lite modigare dekoratör rekommenderar vi att framhäva tapetens små detaljer genom att välja en väggfärg i samma ton. För väldigt modiga dekoratörer och maximalister rekommenderar vi tapeter och väggfärger i kontrasterande toner. I det här fallet bör du dock vara försiktig så att slutresultatet inte ser för hektiskt eller rörigt ut.

En matsal med en stor, grå, modern fototapet i stenlook. Runt matbordet står svarta designerstolar. Från taket hänger tre svarta taklampor. Det finns tre gula tallrikar på bordet. Träbjälkarna och fönsterramarna är svartmålade. Ljus kommer in från det stora fönstret.
Skapa en mystisk atmosfär genom att kombinera fototapeten canyon 1 DD113512 Livingwalls Walls by Patel och väggfärgen The Color Kitchen "TCK1007 Casual Caviar".

Upptäck BRICOFLORs stora urval av tapeter och väggfärger!

Om du inte längre kan motstå de många fördelarna med väggfärger och tapeter har vi perfekta nyheter för dig! Från BRICOFLORs nätbutik kan du enkelt välja din favorit bland flera olika modeller, färger och mönster. Förverkliga din personliga inredningsdröm och förnya ditt hems väggbeklädnader redan idag!

Med bara några få klickar kan du hitta dina nya renoveringsprodukter som kommer att levereras till din dörr så snabbt som möjligt. Om du vill ha en mer exakt bild av hur din valda vara egentligen ser ut, kan du använda vår provtjänst. När du har fattat ditt beslut kommer du att dra nytta av vår bästa prisgaranti när du beställer. Om du planerar större byggprojekt kan du begära ett individuellt erbjudande. Vår personal hjälper dig gärna med allt från att välja produkt till leveransfrågor. Beställ dina nya tapeter och målfärger redan idag! Vi ser fram emot att höra från dig!

Vi hoppas att vårt blogginlägg lärde dig något nytt om att kombinera tapeter och väggfärger. Varma hälsningar från BRICOFLORs vägg- och golvexperter!

Tillbaka till inlägg