Black WeeksSpara upp till 60% på många produkter!

Close icon

Laminat och linoleum-två moderna alternativ

måndag 16 augusti 2021

Om du vill utrusta din lägenhet eller ditt hus med en ny golvbeläggning så är det viktigt att du hittar ett alternativ för just dina individuella behov. Elastiska golv av linoleum, vinyl och PVC är perfekt för den som letar efter ett mysigt alternativ som känns mjuk under fötterna. Hårda golv av laminat och trä är å andra sidan slitstarkare och skapar en mer rustik atmosfär. I veckans blogginlägg berättar vi om laminat och linoleum; två unika golvmaterial som garanterat kommer pigga upp ditt hem.

Laminat och linoleum-två bästsäljare

Laminatgolv är fortfarande av våra bästsäljande produkter tack vare deras attraktivt träutseende. De unika tekniska egenskaperna gör att laminat är mer lättskött och billigare än riktig parkett. Den allt snabbare växande miljömedvetenheten gör dock att ett annat golvalternativ nästan blivit lika populärt som laminat. Linoleum som är gjort av naturliga produkter kan nämligen hittas i allt fler hushåll runt om i Europa. Linoleumgolv erbjuder idealiska egenskaper för nästan varje tänkbara rum. För att göra ditt beslut enklare vill vi kort förklara fördelarna och nackdelarna med laminat- och linoleumgolv för dig.

Laminat och linoleum i jämförelse med varandra

Laminat och linoleum soffa

Linoleumgolv består av mer än 90% förnybara råvaror som linolja, kork, jute, trämjöl, trädhartser och kalkpulver. Dessa material knådas till en jämn massa som sedan måste mogna under värmebehandling före golvet sist och slutligen kan nå sin slutliga form. Ett laminatgolv är vanligtvis en konstruktion med flera lager. Därför kännetecknas ett linoleumgolv också av elasticitet, medan laminatgolvet är ett mer stabilt alternativ.

I allmänhet består laminatgolv av tre olika lager: det lägsta lagret, som ger mer stabilitet och förhindrar att fukt från att tränga in i träet, en tjock HDF-skiva (som är en tät fiberskiva) och det översta lagret som består av mönstret och ett starkt skyddande skikt.

Det optiskt upplevda dekorativa skiktet är i slutändan ett tryckt dekorativt papper av hög kvalitet som kan prydas av en mängd olika mönster. Beroende på användningsklassen garanterar yttersta lagret olika mängder av slittålighet. I grund och botten kan man utgå ifrån att högre konstruktionshöjd ger mer motståndskraft åt laminatet. En tjocklek på sju millimeter är vanligtvis tillräcklig för laminatgolv i vardagsrum.

Laminat och linoleum-hållbara och lättskötta alternativ för hela hemmet

Då man jämför linoleum och laminat, så märker man framför allt linoleumgolvets extrema elasticitet. Linoleum är ett mjukt golvalternativ som övertygar med en skön och mysig gångkänsla. Denna golvbeläggning är i motsats till laminat skonsam mot lederna. Linoleumgolvet är särskilt slitstarkt och kan därför ofta användas i kommersiella och ibland även industriella områden. Linoleum är halksäkert, värmebeständigt, mycket lättskött, hållbart och har en mycket låg installationshöjd, så du kan spara dig själv behovet av att slipa ner dörrar när du installerar ditt nya golv. Linoleum dämpar även obehagliga gångljud och kan installeras i kombination med golvvärme. Eftersom detta är en naturprodukt har linoleum mindre elektrisk laddning än laminat.

Laminat och linoleum bord

Vid jämförelse av linoleum och laminat kommer det också fram att linoleum bör limmas över hela ytan för att kunna installeras i badrum. Själva linoleumgolvet är nämligen känsligt för fukt. Laminatgolvet är ett bättre alternativ för fuktiga utrymmen tack vare den unika ytan som andas. Vissa kollektioner har även en aquastop teknik som förhindrar vatten från att tränga in genom golvets yta. Laminatgolv kan fås i ett antal olika autentiska dekorer som till minsta detalj liknar kakel, sten eller trä. Det enkla klicksystemet gör också att laminatgolv kan läggas av DIY-entusiaster utan hjälp av en professionell montör. Dessa golv går även att kombinera med golvvärme och är lätta att rengöra och ofta även tillgängligt med integrerad ljudisolering.

När du väljer golvbeläggning för ditt hem spelar utseendet naturligtvis en stor roll. Särskilt i vardagsrummet och sovrummet ska golvet helst matcha inredningen och bidra till att skapa en varm och hemmatrevlig atmosfär. Trägolv och golvbeläggningar i träoptik används mer och mer i dessa rum, eftersom de har ett charmigt och jordnära utseende som passar in i varje inredningsstil. På sistone har dock olika kakel- och stendekorer blivit allt populärare i vardagsrum och badrum.

Laminatgolvens unika mångsidighet-hitta ditt drömalternativ

När man jämför linoleum och laminat gör laminatgolvet mycket bra av sig när det gäller dekormångfald. I detta stora urval hittas inte endast snygga trädekorer, utan även klassiska kakeldekorer och rustika stenimitationer. Vid jämförelse av linoleum och laminat tenderar särskilt de som älskar trädekorer att föredra laminatgolv, eftersom dekorskiktet möjliggör en mängd olika utseende.

Ter Hürne-laminatgolv för rum som rum

Med fem kollektioner erbjuder topptillverkaren Ter Hürne ett fint utbud av utmärkta laminatgolv. Från detta fantastiska urval hittar alla säkert det perfekta laminatgolvet som passar en själv och ens egna livsstil. Ter Hürnes laminatgolv ger rummen en härlig modern känsla. Exempelvis imponerar laminatplankorna i Ter Hürne Vitality Line-kollektionen med sin moderna design och patenterade efterbehandlingsmetoder. Ter Hürnes urval innehåller också vackra laminatplankor som imiterar ljust trä, perfekt för dig som till exempel vill ha en vacker, enkel och hemtrevlig skandinavisk atmosfär i ditt utrymme.

Laminat och linoleum trä

Moderna laminatgolv är vanligtvis utrustade med ett klicksystem. Ter Hürnes laminatgolv i kollektionen Breeze Line kan lätt installeras med just detta klickgolvssystem. Det gör kollektionen till ett perfekt val för hobbyhantverkare och alla som vill bli sådana. Produkterna i Breeze Line-kollektionen tillhör användningsklass 32, så de är perfekta för både hemmet och offentliga utrymmen med normal trafik, till exempel hotell- eller konferensrum.

Tack vare certifikatet av eco-Institut kan du också vara säker på att dessa golv inte avger någon obehaglig lukt eller skadliga utsläpp. Dessutom har golven också PEFC-märkningen, vilket betyder att råvarorna kommer från hållbara skogsbruk. Detta gör kollektionen idealisk för alla som uppskattar miljövänlig produktion. Otroliga praktiska funktioner garanterar en lång livslängd och ger vilket som helst utrymme en avkopplande och vänlig atmosfär. Många av golven har en 20 års garanti för privatbruk, vilket bevisar produkternas höga kvalitet och tillverkarens höga krav på sina produkter.

Färger och designmöjligheter med linoleumgolv

Laminat och linoleum blå

I motsats till laminat kan linoleum fås i ett stort urval av spralliga färger. Tillverkare som Forbo förlitar sig på unika nyanser i sina mångsidiga samlingar, eftersom linoleumgolv i allt större utsträckning används på exempelvis daghem och skolor. I utbudet av linoleumgolv finns naturligtvis även attraktiva alternativ för hemmet.

De allra nyaste linoleumgolven kan nu fås med ett autentiskt träutseende, vilket gör dem särskilt lämpliga för hemmet. I vissa kollektioner finns det även kakelvarianter som skapar en autentisk och rustik atmosfär i rum som rum. För den som känner sig extra modig rekommenderar vi att blanda olika färgalternativ för att skapa ett roligt och spralligt golv.

Forbo Marmoleum Click-hållbart och otroligt mångsidigt

Laminat och linoleum brun

Marmoleum Click kollektionen kommer i 35 eleganta färger och mönster. Utöver de naturliga materialen har dessa miljövänliga linoleumgolv också ett naturligt utseende som kommer fram i trä- och stenimitationer. Nyanser som Pacific Beaches, Withered Prairie och Trace of Nature ger ett neutralt träutseende som passar in i all inredning. Golven är även väldigt hållbara vilket gör dem till perfekta alternativ istället  för äkta trä. Forbos stenimmitationer som Eternity och Cloudy Sand ser ut som äkta sten i mjuka färger. För dem som älskar ljusa färger har vi många olika produkter att välja mellan, vilka alla bidrar till att hämta jus in i vilket som helst hem. Förutom de vackra nyanserna kommer golven med en Ljusäkthet 6, vilket innebär att du kan njuta av dem i många år framöver utan att oroa dig för att färgen bleknar eller försvinner.

Även om Marmoleum finns i många olika färger och mönster slutar alternativen inte där! Detta golv finns också i tre olika storlekar, vilket gör det enkelt att kombinera färger och skapa unika mönster. Tre av färgerna kommer i storlek 30 x 90 cm, ytterligare åtta i 30 x 30 cm och 12 i antingen 30 x 30 cm eller 30 x 60 cm. Golven är tillverkade av naturliga råvaror såsom linolja, harts och kalksten, vilka får golven att kännas och se väldigt naturliga ut.

Att lägga laminat och linoleum-de avgörande skillnaderna

När man jämför linoleum och laminat finns det inte så många skillnader i installationen som man kanske tror. Linoleum erbjuds för det mesta som rullgods i en bredd på två meter, men kollektionen Forbo Marmoleum Click bjuder även på varianter med klicksystem. Dessa golv är lika lätt att lägga som klicklaminat, vilket betyder att du kan lägga din nya beläggning helt själv. Det unika med laminatgolv är det breda utbudet av olika spralliga färger som alla garanterat piggar upp rum som rum.

Om du vill lägga linoleumgolv i badrummet är det särskilt viktigt att limma ner hela golvet; här räcker det inte med klickläggning. När det gäller limning är skillnaden mellan linoleum och laminat uppenbar: laminatgolvet finns vanligtvis i plankformat, medan många linoleumgolv är tillgängliga som metervara. Dessa måste läggas mycket exakt för att uppnå ett idealiskt resultat som håller i många år framöver. Fastän installationen av linoleum kan anses mer komplicerad än laminat så erbjuder det jämfört med linoleumgolv, när det är korrekt installerat, en mycket plan yta som till och med kan desinficeras och därför är särskilt hygienisk. På grund av detta kan man ofta hitta linoleumgolv på exempelvis sjukhus och i skolor.

Ekologiska alternativ som är bra för hälsan-laminat och linoleum

Laminat och linoleum grön

När det gäller miljöskydd och hälsokompatibilitet är linoleum det bästa alternativet av alla golv. Många linoleumgolv tillverkas även av ekologiska och förnybara råvaror. Dessutom är produktionen av linoleumsbeläggningar mycket resurseffektiv. Ett linoleumgolv är vanligtvis också biologiskt nedbrytbart. Linoleum är dessutom ofarligt för hälsan, eftersom det är fritt från skadliga mjukningsmedel och har antibakteriella egenskaper.

Jämfört med linoleum är laminat inte ett riktigt lika miljövänligt alternativ, men laminatgolv är inte heller gjorda av skadliga ämnen. Det ohälsosammaste för båda av dessa golv är limmet som krävs för att golvets ska hållas fast i ytan. Naturligtvis finns det också lösläggbara alternativ och klickprodukter som inte behöver limmas. Tillverkare som BerryAlloc hänvisar uttryckligen i databladet till hållbar och miljövänlig produktion, vilket bekräftas av utsläppsklassen A + och miljöförsegling.

Om du har frågor om specifika produkter kan du kontakta oss via kontaktformuläret. Vår sakkunniga kundservice ger dig gärna råd och hjälper dig att välja ditt nya linoleum eller laminatgolv. Tills nästa gång! Ditt BRICOFLOR-team, nummer ett för golv och väggar!

Tillbaka till inlägg