REA: Spara upp till 70% i många kategorier nu!

Close icon

Polypropen- eller polyamidtextilplattor – vilka är bättre?

torsdag 30 maj 2024

Ett par vita babyskor på en mjuk blå textilplatta.

Textilplattor har blivit populära bland många husägare tack vare deras mångsidighet och hållbarhet. När du väljer nya textilplattor är det dock viktigt att ta hänsyn till de olika alternativen och deras egenskaper. Av de två vanligaste alternativen, polypropen och polyamid, uppstår ofta frågan: vilket av dessa material är ett bättre val?

I det här blogginlägget bekantar vi oss djupare med textilplattor av polypropen och polyamid. Vi diskuterar deras hållbarhet, underhåll, utseende och andra faktorer som kan påverka ditt beslut att välja rätt material för just dig.

Oavsett om du vill renovera sovrummet, ett kontor eller exempelvis hallen, kommer du definitivt att vilja välja en golvbeläggning som inte bara ser bra ut, utan som också tål slitage och andra påfrestningar. Läs vidare för att få reda på vilket av dessa två material som bäst passar dina behov.

Mjuka mattor i olika färger.

Textilplattor - vad är de?

Innan vi tar upp frågan om huruvida textilplattor av polyamid eller polypropen är bättre, bör vi titta närmare på textilplattornas produktegenskaper. I grund och botten särskiljs textil- eller mattplattor från dekorativa, mindre mattor genom att kalla dem textil- eller mattgolv. Ordet "golv" gäller definitivt här, eftersom mattplattor är textila golvbeläggningar.

Olika textilplattor med hög lugg.

Textilplattor är alltså inte ett inredningselement utan en golvbeläggning eller ett golv i dess klassiska bemärkelse. Därför gäller olika klassificeringar för mattplattor, såväl som för andra golvbeläggningar. Dessa inkluderar till exempel användningsklasser, brand- och halkskyddsklasser, lämplighet för golvvärme, dimensionsstabilitet, lyxklasser, antistatiska egenskaper och mycket mer. Textilplattor är särskilt uppskattade i barnrum, sovrum och kontor på grund av deras mjuka yta som skapar en varm och lugn atmosfär. Alla textilplattor har en ljuddämpande, värmande och behaglig effekt.

Många vet det inte, men ett mycket intressant faktum är att textilplattor är bra för hälsan. Textila golvbeläggningar är mycket hygieniska och har en positiv inverkan på vår livskvalitet, både på kontor och hemma. Textilplattor hjälper till exempel när du lider av allergier. När vi sover på natten tappar vi i genomsnitt cirka en liter svett i våra sängar. Eftersom vi inte alltid märker detta själva skapar vi tillsammans med vår kroppsvärme en optimal livsmiljö för dammkvalster. Kvalstren sprider sig från sovrummet till hela lägenheten, och trivs bäst på platser där damm samlas. Fibrerna på textilplattorna kan fånga dammpartiklar och hindra dem från att cirkulera runt i rummet och förbättrar därmed luftkvaliteten. Detta förhindrar i sin tur dammet från att hamna in i våra luftvägar.

Till skillnad från traditionella hårda golvbeläggningar kan mattor minska fint damm i luften med upp till femtio procent. Denna funktion kallas ofta bokstavligen för dammfångning. Om textilplattorna dammsugs regelbundet kan dammet inte trägas in i våra luftvägar. Detta är en stor fördel jämfört med konventionell parkett eller laminat. Dessutom räcker det inte att bara dammsuga hårda golvbeläggningar för att bekämpa kvalstren. Hårda ytor måste moppas flera gånger i månaden för att hålla dammet helt borta.

Visste du: Textilplattor är det perfekta alternativet till heltäckningsmattor. Matplattor, som vanligtvis kan läggas utan lim, har samma fördelar som heltäckningsmattor, men de är mycket enklare att installera, byta ut och ta bort. Dessutom är tillverkningen och transporten av textilplattor generellt sett mer ekologisk, eftersom de 50 cm x 50 cm stora plattorna är lättare att producera och leverera.

Olika textilplattor

Textilplattornas uppbyggnad och struktur

En av de största skillnaderna mellan heltäckningsmattor och textilplattor är deras montering, eftersom textilplattor vanligtvis inte kräver lim. Mattplattor är oftast avsedda för lös- eller så kallad "flytande" installation, men vi rekommenderar att använda limhörn på platser som utsätts för hårt slitage. Med TacTiles limhörn hålls plattorna fast i varandra och undergolvet, vilket skapar en tätt sammanfogad golvbeläggning.

När vi pratar om strukturen hos textilplattor är det viktigt att separera deras bas eller botten från luggskiktet. Basens funktion är att ge mattplattorna flexibilitet, hållbarhet och soliditet. På grund av detta är basen på mattplattorna vanligtvis gjord av glasfiber, fibertyg eller biopolymer och biobaserade återvunna fibrer. Lugglagrets uppgift är att ge komfort och slitstyrka, och det är därför de oftast är gjorda av ull, polypropen, polyamid eller andra fibrer. Luddskiktet på textilplattor avgör vilket ändamål golvbeläggningarna är lämpliga för och hur de känns under fötterna, så till näst ska vi ta en närmare titt på deras struktur.

Ett ljust rum med beige textilgolv. Läderstolen har en kudde med palmmönster ovanpå. Det står många gröna växter i olika krukor vid fönstret.
Letar du efter en naturlig golvbeläggning som skapar en unik atmosfär i ditt hem? Textilplattorna i Tretford Interlife-kollektionen innehåller 70 % gethår ​​och 30 % polyamid.

Luggskiktet, det vill säga mattans hjärta, spelar ofta en mycket viktig roll i valet av textilplankor och -plattor. Luggskiktets utseende och material är särskilt viktigt av visuella skäl, medan basen är viktigare när det gäller installationsmetod och hållbarhet. Enbart av kostnadsskäl är de flesta textilplattor idag filtade eller tuftade. Filtning är en process som resulterar i ett tjockt material som bildas när fibrerna fogas samman och pressas ihop. Olika typer av fibrer kan filtas, men ull är speciellt lämplig för detta. Vid tuftning matas tråden som används för lugglagret genom ett pennliknande skaft och ut ur ett ihåligt nålsöga i spetsdelen. Nåldelen trycks genom baksidan av textilplattans ytskikt och dras ut på samma sätt, så att en liten ögla bildas i lugglagret.

Luggskiktet är inte bara ansvarigt för textilplattans utseende, utan också för dess komfort. Om du vill veta hur kvalitativ din polypropen- eller polyamidplatta är bör du lägga märke till antalet öglor och lugglagrets vikt. Ju högre siffrorna är, desto kvalitativare är textilplattan. Antalet öglor talar om hur nära intill varandra fibrerna ligger per kvadratmeter. Vikten på lugglagret anger hur mycket garn som har använts i textilplattan per kvadratmeter. Ju mer material som används för att tillverka textilplattorna, desto högre kvalitet brukar produkten ha.

Närbild av olika färgade textilplattor på golvet. Det finns ett anteckningsblock, en penna, en kaffekopp och en träbricka ovanpå manchestertextilplattorna.
Schatex Smartline Plus- kollektionens textilplattor tillhör användningsklass 33, så de är perfekta för offentliga utrymmen med hög trafikintensitet, t.ex. klassrum och butiker.

Användnings- och lyxklasser

Användningsklassen definierar vilken typ av belastning och förhållanden golvbeläggningen tål i en viss användningsmiljö. Generellt kan man säga att ju högre användningsklass, desto mer slitage tål golvbeläggningen. I allmänhet är användningsklasserna för textilplattor indelade i fyra huvudkategorier:

Användningsklass 21: Bostadsutrymmen som används väldigt sällan eller ibland, t.ex. gästrum.

Användningsklass 22: Bostadsutrymmen med medelhög trafikintensitet, t.ex. vardagsrum.

Användningsklass 23: Bostadsutrymmen med hög trafikintensitet, t.ex. korridorer och hallar.

Användningsklass 31, 32 och 33: Dessa kategorier omfattar offentliga utrymmen som butiker, kontor och skolor. Klass 31 är avsedd för lätt trafikintensitet, klass 32 för medelhög intensitet och klass 33 för hög trafikintensitet.

Med hjälp av dessa användningsklasser är det lättare att avgöra golvbeläggningens lämplighet för det avsedda utrymmet. Användningsklassen anger textilplattans hållbarhet och livslängd i en viss användningsmiljö. Observera att utöver användningsklassen, är det viktigt att ta hänsyn till andra förhållanden, såsom luftfuktighet, temperatur och rengöringskrav, så att golvbeläggningens lämplighet för det avsedda utrymmet kan säkerställas.

En närbild av en blå textilplatta med en liten leksaksbil ovanpå.
Schatex Home- kollektionens textilplattorna med ett lugglager av 100 % polypropen har ett subtilt, smutstäckande utseende som gör dem perfekta för till exempel ett barnrum.

Lyxklassen indikerar mjukheten och komfortnivån på textilplattans yta. Generellt kan man säga att ju högre lyxklass, desto mindre slitage tål golvbeläggningen. En högre lyxklass innebär med andra ord att det är en väldigt mjuk och lyxig produkt.

Lyxklass 1: Stadig och solid yta som ger hållbarhet och styrka. Dessa högkvalitativa plattor är idealiska för utrymmen som kräver slitstyrka, såsom kommersiella fastigheter eller utrymmen med hög trafikintensitet.

Lyxklass 2: Relativt slitstark yta som tål normalt bruk. Dessa plattor är ett utmärkt val för ett brett utbud av utrymmen, såsom kontor, skolor och offentliga utrymmen, där en hållbar och pålitlig golvbeläggning krävs.

Lyxklass 3: Bekväm och mjuk yta som gör utrymmet mysigt och behagligt. Dessa plattor rekommenderas speciellt för utrymmen där du vill skapa en varm och inbjudande atmosfär, såsom hotellrum, vardagsrum och sovrum.

Lyxklass 4: Exceptionellt mjuk och bekväm yta som ger utrymmet ett lyxigt utseende. Dessa plattor erbjuder utmärkt mjukhet och komfort, vilket gör dem till ett idealiskt val för vardagsrum och sovrum.

Lyxklass 5: Maximal komfort tack vare den mjuka ytan. Dessa plattor är väldigt mjuka och känns behagliga under fötterna, vilket gör dem perfekta för rum där du vill koppla av.

Textilplattor I olika färger

Textilplattor av polypropen eller polyamid?

Men vilket är bättre, textilplattor av polypropen eller polyamid? I allmänhet är mattplattor gjorda av syntetiska fibrer ett bra val, eftersom de är lite billigare än produkter gjorda av naturmaterial. Köper du dina nya textilplattor från en välkänd tillverkare som Tretford, Schatex Interface eller Heuga behöver du inte oroa dig för skadliga ämnen. Dessa tillverkare använder endast giftfria råvaror i sina produkter, så deras textilplattor är inte skadliga för hälsan. Dessutom är de flesta syntetiska fibrerna gjorda av återvunnet material, så det ekologiska fotavtrycket förblir mycket litet.

Syntetiska textilplattor av polypropen eller polyamid lämpar sig ofta även för personer med djurallergier, eftersom de inte innehåller ull. Textilplattor av dessa material är också mycket mångsidiga när det gäller utseende, användningsklass och färg. Fibrerna framställs syntetiskt, vilket garanterar att textilplattorna kan modifieras efter användningsändamål under produktionen. Fibrerna färgas mycket noggrant för att öka färgintensiteten och säkerställa ljusäkthet. Tack vare den moderna tillverkningsprocessen kan olika mönster även tryckas på mattorna. I Schatex Wood-kollektionen kan du exempelvis hitta högkvalitativa och slitstarka polyamidtextilplattor med vackra trämönster.

Ett blått rum med textilplattor med trämönster. På skrivbordet står en dator, en växt, en bok och en lampa. Framför bordet står en svart metallstol.
Tack vare den moderna tillverkningsprocessen finns det även textilplattor med trämönster. Vår rekommendation: Schatex Wood "Sherwood"

Textilplattor av polypropen

Polypropen är ett av de vanligaste materialen för luggskiktet i textilplattor, och det erbjuder många fördelar jämfört med andra material. Polypropen är populärt på grund av materialets mångsidighet, hållbarhet och slittålighet.

Först och främst är polypropentextilplattor mycket hållbara. De tål hårt slitage och bleknar inte i solljus, vilket gör dem till ett idealiskt val för högtrafikerade områden som hallar, vardagsrum och korridorer. Den otroliga hållbarheten hos dessa textilplattor gör dem också perfekta för källare, inglasade rum och andra områden som utsätts för temperaturfluktuationer.

För det andra är textilplattor av polypropen lättskötta. Matplattorna behöver endast regelbunden dammsugning och en våt trasa för svåra fläckar. Tack vare fiberstrukturen absorberar de dessutom vanligtvis inte smuts eller fukt, vilket gör det ännu lättare att hålla dem rena.

För det tredje är golvbeläggningar av polypropen ofta förmånliga, särskilt jämfört med textilplattor tillverkade av naturliga material (som ull). Detta gör dem till det perfekta valet för dem som letar efter ett kvalitativt men förmånligt golv.

Textilplattor av polypropen imponerar också ofta med sitt mångsidiga urval av färger och mönster. Detta ger dig möjlighet att välja det alternativ som passar din inredning och dina personliga preferenser. Dessa egenskaper gör polypropentextilplattor till ett mycket mångsidigt golvalternativ som passar ett brett utbud av inredningsstilar.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att textilplattor av polypropen erbjuder många fördelar, såsom hållbarhet, enkelt underhåll, prisvärdhet och mångsidiga designalternativ. Textilplattor av polypropen har också en otrolig värmeledningsförmåga, så du kan njuta av varma fötter även på vintern. De dämpar även stegljud, säkerställer en behaglig rumsakustik och lämpar sig ofta för vattenburen golvvärme. Textilplattor av polypropen är det perfekta valet för dig som letar efter ett praktiskt och stilrent textilgolv till ett rimligt pris. Vi rekommenderar särskilt användning av dessa textilplattor för bostadsbruk.

Textilplattor i olika färger.

Textilplattor av polyamid

Polyamidtextilplattor har många otroliga egenskaper som gör dem till ett populärt val för ett brett utbud av inredningsstilar och användningsområden. För det första är polyamidtextilplattor kända för sin hållbarhet och livslängd. Polyamidfibrer är mycket robusta och motståndskraftiga mot slitage och behåller sin färg och form under åren. Detta gör mattplattor av polyamid till ett idealiskt val för områden med hög trafik som kontor, butiker och skolor.

För det andra erbjuder polyamidplattor utmärkt flexibilitet och mjukhet. De känns väldigt bekväma under fötterna, vilket gör dem till ett perfekt val för utrymmen där du tillbringar mycket tid, som vardagsrum eller sovrum. Dessutom gör polyamidens flexibilitet att materialet kan göras till textilplattor med en mängd olika ytstrukturer. Textilplattor av polyamid finns med allt från mjuk och tjock lugg till korta och slitstarka öglor.

För det tredje erbjuder polyamidmattor ett brett utbud av färger och mönster. Polyamidfibrer är mycket lätta att färga, vilket gör det möjligt att skapa många olika nyanser och mönster. Detta ger dig möjligheten att hitta ett textilgolv som passar din personliga stil och tillför personlighet till ditt hem.

Att rengöra mattplattor i polyamid är ett mycket enkelt projekt, eftersom du bara behöver en dammsugare och en fuktig trasa för svåra fläckar. Dessutom absorberar de vanligtvis inte smuts eller fukt tack vare fiberstrukturen, vilket gör dem ännu lättare att hålla rena.

Ett rum med mörkgråa textilplattor. Mellan två bruna läderstolar står två små soffbord. Det står kaffekoppar och en bricka på borden. Bakom finns en stor rosa tavla. Det finns en espressomaskin ovanpå den keramiska köksbänken.
Heuga 530 II textilplattornas luggskikt är tillverkat av 100 % återvunnet material, så de är inte endast vackra utan även ekologiska.

Sammanfattningsvis erbjuder textilplattor tillverkade av polyamid många fördelar, såsom hållbarhet, flexibilitet, ett brett utbud av färger och enkelt underhåll. De är det perfekta valet för dem som letar efter en högkvalitativ och bekväm golvbeläggning för sitt hem, kontor eller andra utrymmen. Om du letar efter en särskilt tålig matta bör du välja en polyamidbeläggning. Polyamidtextilplattor påminner mycket om polypropentextilplattor, men de är något mer hållbara. Vi rekommenderar speciellt att välja dessa textilplattor för kommersiellt bruk. Polyamidmattor är också mer benägna att hittas i kommersiella och offentliga lokaler. Anledningen till detta är den höga luggvikten, vilken gör textilplattor mer hållbara.

Dessutom rätar polyamidfibrer ut och återhämtar sig snabbare efter tryckbelastning, så du behöver inte oroa dig för att möblerna ska orsaka tryckmärken på golvbeläggningen. Även om du måste gräva lite djupare i fickorna för polyamidtextilplattor, gör dessa golvbeläggningars hållbarhet dem till ett säkert val för varje utrymme.

Ett ljust rum med ljusgröna textilplattor. Det ligger böcker och papper i den bruna soffan. Bakom soffan står en modern vit tavla med en svart cirkel.
Heuga 580 II- kollektionens textilplattor tillhör användningsklass 33, så de är lämpliga för både bostäder och kommersiella utrymmen.

Slutsats: polypropen eller polyamid?

Textilplattor av polypropen och polyamid är båda populära alternativ, men de har sina egna unika egenskaper och användningsområden. Textilplattor av polypropen är kända för sitt pris-kvalitetsförhållande och enkla underhåll. De är ett utmärkt val för bostadsutrymmen som utsätts för normalt slitage, som vardagsrum eller sovrum. I dessa utrymmen erbjuder textilplattor av polypropen ett bra förhållande mellan pris och prestanda och är mycket motståndskraftiga mot normal användning.

Textilplattor av polyamid är det perfekta valet om du letar efter ett mycket slitstark och mångsidig golv. Polyamid är känt för att vara ett mycket robust och slitstarkt material, vilket gör det till ett idealiskt val för kommersiella och offentliga utrymmen som butiker, kontor och skolor. Polyamidtextilplattor behåller sin färg och form under mycket lång tid, vilket gör dem till ett långvarigt alternativ för allmänna utrymmen som är utsatta för hårt slitage.

Även om polypropen- och polyamidtextilplattor har sina egna styrkor, beror valet mellan dem i slutändan på dina användningsbehov och din budget. Om budgeten är begränsad och golvet endast ska tåla lätt slitage kan en polypropenmatta vara ett lämpligt alternativ. Om golvet förväntas utsättas för hårt slitage kan en polyamidplatta vara ett bättre alternativ.

Sammanfattningsvis erbjuder polypropen- och polyamidtextilplattor båda utmärkta egenskaper, men deras användningsområden skiljer sig åt. Det viktigaste är att titta på dina egna behov och noga överväga vilket alternativ som passar bäst för det avsedda utrymmet och syftet.

Ett arbetsrum med antracitfärgade textilplattor. Det finns massor av papper, pennor och en gyllene lampa på skrivbordet. Framför skrivbordet står en bokhylla med vita böcker. På vänster sida finns stora fönster som släpper in ljus.
Interface Composure- samlingens textilplattor har ett luggskikt av 100 % polyamid, vilket gör dem väldigt lättskötta och hållbara.

Köp nya textilplattorna idag från BRICOFLORs nätbutik!

Om du inte längre kan motstå de otroliga fördelarna med textilplattor av polyamid och polypropen har vi perfekta nyheter för dig! FrånBRICOFLORs nätbutik kan du enkelt välja din favorit bland flera olika modeller, färger och mönster. Förverkliga din personliga inredningsdröm och förnya ditt hems golv- och väggbeklädnader idag!

Tusentals tapeter och golvbeläggningar väntar på dig i vår nätbutik. Med några få klickar hittar du din nya produkt som levereras till din dörr så snart som möjligt. Om du vill ha en mer detaljerad bild av hur produkten du valt verkligen ser ut kan du använda vår provtjänst. När du väl har fattat ett beslut, får du prisgaranti vid beställning. Planerar du en större renovering kan du be oss om ett individuellt erbjudande. Vår personal hjälper gärna till med allt från produktval till leveransfrågor.

Vi hoppas att vårt blogginlägg lärde dig något nytt om textilplattor av polyamid och polypropen. Varma hälsningar från BRICOFLORs vägg- och golvexperter!

Tillbaka till inlägg